tillbaka

Intervju

FirstDate.se

Intervju med:

Richard Karlsson Marknadsföringsansvarig på Firstdate.se

fra 18.06.2015Intresserad?

Som marknadsföringsansvarig från dejtingsajten Firstdate känner Richard Karlsson till det mesta inom dejtingsajternas värld. I den här intervjun berättar han för oss, vad som är viktigt vid nätdejting och vad som utgör en bra dejtingsajt.

Richard, vi skulle vilja börja med att fråga dig om skandinavierna flirtar, dejtar och förälskar sig annorlunda idag, än för 10 eller 20 år sedan?

Richard: Absolut. Utvecklingen inom dejtingbranschen har gått extremt snabbt, i synnerhet de senaste 5 åren. På t.ex. 90-talet var det vanligt att man bytte nummer med någon man träffade på fiket, för att sedan ringa upp och bestämma än dejt. Nu är telefonnummer bland det sista man utbyter efter att ha lagt till varandra på Facebook, snapchat och andra sociala medier. Själva dejtandet sker också mer digitalt och man träffas inte förrän man känner sig säker på att det finns någon form av attraktion. Det har ju tagit bort spänningen en hel del ifrån själva träffandet, men det har nog också sparat en hel del människor pinsamma och jobbiga dejter.

Har Firstdate, sedan portalen grundades 2006, i hög grad bidragit till förändringen? Firstdate utsågs ju trots allt till den mest populära dejtingsajten 2014.

Richard: Båda Ja och Nej. I och med att det är en nätdejtingsida så har vi från början velat vara med i förändringen, då nätdejting började bli alltmer populärare. Men vi på Firstdate tror också väldigt mycket på det personliga mötet och uppmanar folk till att gå på dejt och träffa flera personer innan man bestämmer sig för att binda sig.

Det är alltid trevligt att gå på dejt och man lär sig väldigt mycket av att träffa nya typer av människor och träffa olika sorters personer.

För vilka användare är Firstdate särskilt intressant? Finns det några tydliga tendenser när det gäller ålder, bakgrund eller yrke?

Richard: Vår genuina önskan är att Firstdate ska vara för alla och jag tycker också att vi har lyckats ganska bra på den punkten. Vi tycker också att kärleken inte har några gränser och att man inte ska sätta saker som geografiskt läge, ålderskillnad eller yrke som hindrande faktorer när man dejtar. Säger det klick så säger det klick och det är personen bakom profilen som du förälskar dig i, inte faktarutorna inne på sidan.

Låt oss tala om sajtens funktioner. När en användare loggar in på Firstdate.se för första gången, konfronteras man med ett brett utbud av information och olika funktioner. Vi räknade en gång, och kom fram till inte mindre än åtta olika typer av meddelanden som användaren kan få. Varför har ni ett mer omfattande erbjudande än konkurrenterna, som är lika framgångsrika?

Richard: Vi vill inte bara att Firstdate ska vara en sida som du loggar in på, kollar om du har fått några meddelanden och sen loggar ut igen. Vi vill att det ska vara roligt att vara på Firstdate och att man ska känna att man verkligen får valuta för att vara medlem hos oss. Därför har vi mycket olika och roliga funktioner hos oss, som dels hjälper dig att hitta kärleken men som också kan ge dig flertalet nya, roliga vänner.

Särskilt intressant är "Lovemail Deluxe", där användarna kan leta kors och tvärs över hela Skandinavien, Island och Storbritannien efter lämpliga partners. Varför tror du att den här funktionen leder till framgång?

Richard: Lovemail Deluxe är en av de funktioner som vi är oerhört stolta över. Den ger dig inte bara möjligheten att komma i kontakt med ett stort antal personer över Skandinavien, den hjälper dig också att nå ut till personer som du kanske inte hade hittat eller funderat på att maila tidigare men som visar sig vara ett riktigt kap och kommer med ett roligt och fyndigt svar på ditt meddelande som gör att du bara faller pladask direkt.

Hur är det med säkerheten på Firstdate.se? Teoretiskt sett, kan exempelvis bedragare nå och lura många människor samtidigt med det ovan nämnda "Lovemail Deluxe". Hur håller ni falska profiler borta från portalen?

Richard: I och med att internetdejtingen ständigt växer och blir populärare, drar det tyvärr med sig en del bedragare och andra personer som är ute efter att försöka lura de personer som använder vår sida för dess ursprungliga syfte. Vi jobbar ideligen med att hålla borta dessa ifrån vår sida och jag måste också ge en eloge till alla våra medlemmar som hjälper till att rapportera och maila till oss så fort de ser någon/något som de tycker är misstänkt.

Richard, Kan du, med tanke på de tidigare frågorna vi har gått igenom, berätta vad som är särskilt utmärkande för Firstdate jämfört med de andra stora operatörerna inom dejtingvärlden?

Richard: Firstdate skiljer sig på många punkter skulle jag vilja säga, men de två största är att vi erbjuder en mängd olika funktioner som gör att det är riktigt roligt att vara inne på Firstdate och att vi erbjuder dejting över gränserna. Internt brukar vi ibland skoja lite om att man på Firstdate kan ha en frukostdejt i Oslo, bjuda någon på lunch i Köpenhamn och avsluta med en romantisk middag i Stockholm. Även om det låter otroligt så är det fullständigt möjligt, då man på Firstdate enkelt kan komma i kontakt med personer ifrån hela Norden!

Slutligen, vill vi gärna veta varför du anser att Firstdate har det allra bästa att erbjuda varje singel?

Richard: Jag tycker att Firstdate är det bästa alternativet för dig som singel eftersom att vi erbjuder så mycket mer än vad de andra dejtingsidorna gör. Det finns alltid något att göra inne på Firstdate och vi uppmanar folk till att släppa loss och vidga sina vyer lite. Vem vet – helt plötsligt kanske du sitter på ett tåg eller flyg på väg ut i Skandinavien och det om något är ett äventyr att minnas för livet!

Vi tackar dig Richard för detta utförliga samtal och önskar ditt företag Firstdate en fortsatt stor framgång!


Intresserad?

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top