Date: 06. september 2011

Nätdejting

Älskade algoritmer


Matilda Gustavsson ser det arrangerade äktenskapets återkomst – med släkten ersatt av datorer.

Ar 1965 lanserades världens första datoriserade dejtingprogram, TACT. Några dollar och inmatade svar om allt från politik till frisyrpreferenser resulterade i fem matchningar. Konceptet, som lanserades i New York, marknadsfördes med en blondin och självmedveten reklamtext: ”This loser happens to be a talented fashion illustrator for one of New York’s largest advertising agencies. Some loser!” En slogan som fångar den skam sajterna skulle slåss mot i decennier.

Men på bara några år har all rodnad lagt sig och idag toppar internet listan på var svenska par träffas, vilket gör oss bäst i världen på nätkärlek. Mina dejtande vänner berättar historier om succéträffar och särskrivande förföljare och en helt ny anekdotkultur öppnar sig. För att maximera matchandet har de stora sajterna egna forskningslabb, och sökandet styrs av avancerade algoritmer.

Registrering på Edarling, världens näst största partnerförmedlare, tar mig en timme av navelskådande: stresströskel, smeknamn, rumstemperatur – allt kan omvandlas till het kod. Att den digitala romantiken fått revansch säger också något om en ny syn på kärlek.

90-tals-filmen ”You’ve got mail” skildrar två ovänner som möts anonymt på nätet. Deras passion är bokstavligen blind och internets barndomspionjärer förutspådde en framtid av identiteter bortom kön, hud och klass. Ett likadant gränsöverskridande utgör nerven i den moderna förälskelsemyten: societetsflickan Rose lovar att rymma alla privilegier för arbetarkillen Jack i ”Titanic”. Kärlek drabbar i ett blixtnedslag, bänder upp tillvaron och får mig att köpa flygbiljetter för pengar som inte finns. Kärlek är motsatsen till en hövlig kontaktannons i Land.

Men tusentals år bakåt i tiden har äktenskap baserats på social information och idag, när fler än någonsin är fria att älska vem de vill, börjar förälskelseruset klinga av. Liv Strömqvists queera seriekonst ifrågasätter passionens piedestal: hur kan en skör känsla vara grund för stora livsbeslut om barn och familj?

På film har romcom-genren gett vika för vänskapsberättelser (läs: sköna kompisgäng) och den amerikanska historikern Pamela Haags nysläppta bok ”Marriage Confidential: The Post-Romantic Age” fångar det uppdaterade kärleksidealet: om 1900-talsromantikern föreställer sig själv som evig 25-åring, full av libido, är 2000-talets postromantiker en nykter 65-åring – i behov av bekvämlighet och kompanjonskap. Tendensen svarar mot en dröm om kontroll och med datorns hjälp kan hundratals dåliga pussel, som efter en fylleflirt i baren tagit månader att lägga, snabbt raderas. På Edarling matar jag in alla aspekter av min syn på barnuppfostran, och inser plötsligt att nätdejting är det arrangerade äktenskapet 2.0 – med släkten utbytt mot sökmotorer.

I postromantikens uppror mot förälskelsesagan ryms en befriande potential: kärlek är större, svårare och mer komplex än den första dejtens skimmer. När det heliga tvåsamhetsdramat tonas ner öppnas normen för alternativa relationer och familjer.

Men istället verkar känsloknarket ersättas av jakten på den perfekta partnern och något kliniskt smyger sig in i branschens försök att kartlägga allt från personlighetstyper till otrohetsgener. En friktionsfrihet som närmar sig det vattniga och fega. Den växande sajten Scientific Match matchar människor utifrån DNA och säljer sig med statistik om friskare barn. Amerikanska Match blockerar användare med en viss typ av brottsregister. De fördömanden som nätet en gång troddes upplösa byggs in i mjukvaran, och någonstans där tappas kärleken på blod.

Attraktionens lagar rymmer också praktiska buggar. I ett stort reportage i The New Yorker beskriver Gian Gonzaga, psykolog och utvecklingschef på Edarling, deras stora utmaning i att missmatchningar visar sig först inför svårigheter: sjukdom, förlorade barn eller konkurser.

Artikelns mest laddade scen är när Edarlings labb studerar ett gift par i medelåldern, som båda satsat men misslyckats med att skapa karriärer i Hollywood. De tjafsar om pengar och ingen orkar längre stötta den andre. I tystnaden som följer ryms alla relationers svåra logik: i mötet med dig blir mina svagheter synliga. Just den punkt varifrån kärlek är möjlig.

Men hur gör man en algoritm av det?

Fonte: sydsvenskan.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top