Date: 04. december 2012

Nordeas bästa dejtingtips

Nyheter Dölj inte skulder och var öppen med hur din ekonomi ser ut. Och se för guds skull till att inte kritisera din potentiella livskamrats inköp och konsumtion. Det är kontentan av Nordeas undersökning om privatekonomins betydelse när man är i dejtingstadiet.


– Mitt tips är att ha en egen ordnad ekonomi och vara ärlig och kunna stå för den. Sedan är det förstås en massa personliga egenskaper som spelar in vid dejting men privatekonomin är en del av kakan, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Hon baserar sina tips på Nordeas undersökning om ”relationsekonomi” som framförallt fokuserar på parternas ekonomi under dejtingstadiet. Och ekonomi tycks inte vara helt oväsentligt när man är på jakt efter en livskamrat. Enligt undersökningen skulle 75 procent dra sig ur en färsk relation om partnern dolt sina skulder.

– Att dejta handlar om att bygga förtroende. Det är klart att man blir vaksam om det dyker upp saker den andre försökt dölja. Man har allt att vinna på att vara ärlig och öppen från start, säger Ingela Gabrielsson.

Stora konsumtionslån är en annan sak som får dejtande svenskar att se rött. Nästan sju av tio (69 procent) skulle säga tack men nej tack till ett förhållande om den andre har stora konsumtionslån. Däremot skulle bara 44 procent dra sig ur ett nytt förhållande om partnern visade sig ha betalningsanmärkningar, vilket förvånar Ingela Gabrielsson.

– Det är lite feltänkt. Stora lån är egentligen inget problem så länge man har en ordnad ekonomi och gärna också ett sparande. Har man däremot en betalningsanmärkning är det ett kvitto på att man misslyckats med sin ekonomi, säger hon.

Undersökningen visar också att partnerns privatekonomi är viktigare för kvinnor än för män. Vad det beror på är däremot oklart.

– Man kan fråga sig om kvinnor är ute efter en familjeförsörjare, säger Ingela Gabrielsson.

Oavsett svaret tycker hon att man bör sträva efter en jämställd ekonomi eftersom kunskap och en egen ekonomi ger styrka och balans i ett förhållande.

Frågan är dock hur romantiskt det är med ekonomifrågor i början av ett förhållande. Ingela Gabrielsson erkänner att hon inte tänkte ett dugg på ekonomi när hon en gång i tiden träffade sin man.

– Jag var ute efter kärleken och resonerade väl så att om man har samma syn på hur man vill leva så ordnar sig nog resten, säger hon.

Bron: news100.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top