Date: 28. augusti 2013

Sju av tio singlar nervösa inför första dejten - här är trixen som hjälper

Är du singel och tycker att den första dejten brukar kännas jobbig? Då är du inte ensam. Sju av tio singlar blir nämligen nervösa inför den första dejten med någon de är intresserade av, visar en undersökning från Happy Pancake. Brist på samtalsämnen, val av klädsel och höga förväntningar är några av orsakerna. I samarbete med dejtingexperter från J&A Matchmaking har Happy Pancake tagit fram förslag på hur du kan hantera nervösa känslor inför en dejt.


Sommaren ger ofta många tillfällen att träffa nya människor att flirta lite extra med om man är singel. Men när det går från flirt till dejt är det många män och kvinnor som känner sig nervösa på grund av olika orsaker.

– Många oroar sig för att man inte ska något att prata om eller att det ska bli tyst. Andra tycker att det är jobbigare med hur man ska klä sig, säger Anna Dingizan, personlig matchmaker och delägare på J&A Matchmaking.

Avdramatiserar dejten

Anna Dingizan och kollegan Jeanette Vinberg pratar dagligen med singlar som vill ha råd och hjälp inför en dejt. Ett knep båda har är att försöka avdramatisera dejten.

– Vi försöker plocka ner förväntningarna något inför dejten. Det kanske inte slår gnistor direkt men det kan komma när man lär känna personen bättre. Lägg inte allt krut på en kväll utan träffas gärna en gång till istället. Sedan kan man tänka att det bara är en kväll eller några timmar man lägger på den här personen. Det värsta som kan hända är att du har det ganska trevligt och lär känna en ny person, säger Anna Dingizan.

– Känner du dig nervös inför dejten känner personen du ska träffa förmodligen samma sak. 71 procent av landets singlar känner sig nervösa inför den första dejten med någon de är intresserade av, vilket inte är så konstigt. Därför har vi tagit fram några tips på hur man kan förbereda sig inför dejten. Vi vill ju att singlarna ska ut och träffas i verkligheten! säger Sebastian Malmberg, marknadsansvarig på Happy Pancake.

Tips från dejtingcoachen: Hur du kan förbereda dig inför dejten

1. Fusklapp med samtalsämnen
Om du vet att du blir nervös kan det hjälpa att vara förberedd. Skriv ner några samtalsämnen på en lapp som du lätt kan titta på om du känner dig obekväm. Exempel på ämnen kan vara mat, jobb, semester, resor. Då brukar samtalet vara igång.

2. Öva med en kompis!
Precis som många övar inför en arbetsintervju kan det vara skönt att öva på en dejt tillsammans med en kompis som du känner väl. Träna på olika samtalsämnen och på att få samtalet att flyta på när kompisen tystnar medvetet.

3. Aktivitet eller fika?
Ta reda på om din dejt vill göra något aktivt första dejten eller föredrar något lugnare som en promenad, fika eller middag. Att till exempel bowla eller spela minigolf gör en del avslappnade, medan andra känner tvärtom.

4. Ett glas vin eller öl lättar upp
Även om en del upplever det kontroversiellt så brukar vi föreslå att man tar ett glas vin eller öl tillsammans. Det brukar vara en isbrytare och gör de flesta mer avslappnade.

5. Slips eller träningsbrallor?
Du ska självklart ha kläder du känner dig bekväm i, men tänk på att inte klä upp dig för mycket eller tvärtom klä ner dig. Avstå från balklänning och trekkingskor och välj något avslappnat och neutralt. På första dejten spelar det yttre en större roll än när ni lärt känna varandra bättre.

6. Bekväm och neutral miljö
Välj att ses i en miljö du känner dig bekväm i på en neutral plats. Till exempel där du förmodligen inte springer in i någon du känner om det gör dig obekväm, där ljudnivån är bra och där ni försvinner lite i mängden vilket många tycker är skönt.

Bron: mynewsdesk.com

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top