Date: 05. november 2013

Appen ska stoppa inavel på Island

Nu varnas islänningarna för inavel - via sina smartphones. En ny dejting-app kartlägger släktbanden och säger ifrån ifall två släktingar är för nära varandra.

  • Bump in the phone before you bump in bed, är vår slogan, säger Hakón Thrastar Björnsson, en av utvecklarna, till SVT.

    Bland Islands 320 000 invånare är de flesta släkt i minst sjunde led. Det kan leda till obekväma situationer dagen efter. SVT har pratat med isländskan Margrét Maack som vittnar om problemen.
  • Det är svårt att förklara för andra. Man riskerar alltid att stöta på ett ex, eller någon du legat med. Eller en släkting som är för nära, säger hon till SVT.

Bygger på databas

Men nu kan de pilska islänningarna andas ut: en ny app har lösningen. Släktbanden på Island är väldokumenterade genom databasen Islendigabok, som kartlagt släktbanden sedan landet befolkades för 1200 år sedan. Appen, som är baserad på databasen, varnar om två släktingar kommer för nära varandra.

  • Det går historier som tjejen som spenderade en natt med en kille, så träffas de på släktmiddag dagen efter. Paniken över att det kan hända gör att historierna förs vidare, kanske är det mest myter, men ändå, säger Margrét Maack till SVT. "Ett sätt att bryta isen"


Även om utvecklarna medger att det mest är på skoj så har appen blivit rena succén på Reykaviks krogar enligt SVT.

  • Incestappen var en funktion vi lade till för skojs skull, säger utvecklaren Hakón Thrastar Björnsson till SVT.
  • Den är en bra sak att börja prata om när man träffar någon, ett sätt att bryta isen eller att ta kontakt.

Bron: expressen.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top