Date: 30. november 2013

Träffsäkra möten på nätet

Kärleken har ett pris. Många är beredda att betala för att hitta en partner. Nätdejting är en bransch som fortsätter att växa –och som påverkar vår syn på dejting och på vem som är den rätta.


De nya specialiserade sajterna är nischade eftersom den generella marknaden redan är mättad. Det är till stora delar en marknadsstrategi, säger Andreas Henriksson.

Men det finns också forskare som menar att nätdejtingen i sig är en marknad där människorna är varorna. Så långt går inte Andreas Henriksson, men han menar att det finns en sådan dimension.

– På en dejtingsajt är det ju klart från början att man är där för att se om man kan hitta någon möjlig partner. Vi uppmanas göra listor över karakteristika vi söker och då är det naturligt att vi jämför andra baserat på givna kategorier, säger han.

Vi betraktar människor utifrån egenskaper som kan brytas ner i punktform, som kan bockas av eller strykas, menar han. Och den aktive nätdejtaren kan genomföra dejt efter dejt för att jämföra de olika alternativen utifrån sina preferenser.

– Det finns också en tendens bland vissa av företagen att bedriva en subtil disciplinering av sina medlemmar för att de ska få en mer attraktiv sajt. Det handlar om att plocka bort bilder eller styra hur medlemmarna bäst presenterar sig själva, säger Andreas Henriksson.

Mattias Lundberg är psykolog och docent i psykologi. Han menar att den här typen av urval sker oavsett hur människor möts. De flesta träffas på arbetet, genom ett fritidsintresse eller bekanta. Därmed har en viss gallring automatiskt redan gjorts. Och nätdejting i sig är bra, menar han. Det är ett sätt att vidga sitt sökområde som singel. Men Mattias Lundberg är skeptisk till branschen av en annan anledning: den bristande träffsäkerheten för de matchningstester som flera av dem använder.

De lovar betydligt mer än vad de kan hålla.

Det finns helt enkelt inte studier som stödjer dejtingföretagens personlighetstester och matchningar, menar han. Det matchningarna skulle kunna klara av är att sammanföra personer med liknande intressen. Och dejtar du med någon som gillar samma saker som du är det sannolikt att ni hittar samtalsämnen och har det trevligt – under en period. Men att det skulle leda till ett långt, kanske livslångt, förhållande finns det inget test som kan lova eller förutsäga.

Intressen ligger utanför en själv till skillnad från personligheten. Men det finns inte personlighetstester, stödda av forskning, som fungerar i det här sammanhanget.

– De nischade sajterna, vars hela idé är att likasinnade – två bridgespelare, två akademiker eller två sportintresserade – ska mötas, är varken bättre eller sämre än de generella sajterna, eller än att träffas på andra sätt. De bygger på att kaka söker maka. Men forskningen är kluven. En del menar att det här stämmer, andra att motsats attraherar. Men, åter igen, det är betydligt fler saker än intressen, yrke och utbildning som spelar roll för en relation.

Jacqueline Joo menar att jakten på den perfekta sajten, den som ger störst utdelning, är typiskt för nutidsmänniskan.

– Vi letar efter den rätta sajten och den rätta partnern. Men relationer fungerar inte så, säger hon.

Det blir som ett vinstmaximerande race. Den som dejtar aktivt hinner avverka många personer, som de sedan kan jämföra.

– Problemet då är att du kanske inte är närvarande i mötet. Att nätdejta fungerar jättebra för många. Men det är viktigt att inte glömma att förälskelse och relationer tar tid. Och oavsett hur du träffar en partner måste du våga öppna dig och våga släppa in den andre, säger Jacqueline Joo.

Bron: hd.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top