Date: 22. april 2015

Kontaktförmedling från Danmark:
“Sugardaters“: dejtingsajt eller bordell på nätet?

Denna danska portal förmedlar träffar mellan unga kvinnor och rika män. Här finns även svenska medlemmar. Byt sällskap mot lyx: Den danska plattformen "Sugardaters" har blivit fokus för moraliska synpunkter.

Köpenhamn | Dejter eller den stora kärleken - kontaktförmedlingen på nätet blomstrar. Vare sig den sker med app via Tinder och liknande, eller en avgiftsbelagd kontaktförmedling som PARSHIP: operatörerna från flirt- och dejtingportalerna kämpar om marknaden. Med sina olika nischer - och kontroverser. Från Danmark kommer nu en plattform till Sverige, vilken har gjort det till sitt mål att förmedla "Sugardates", dvs. träffar mellan unga kvinnor och förmögna herrar. Och i grannlandet växer protesterna: sajten anklagas för att organisera prostitution.

Officiellt kallar sig:

Sugardaters" en "plattform för ekonomiskt oberoende män och självsäkra, attraktiva ensamstående kvinnor som söker en hög levnadsstandard.

I korthet: För välbärgade herrar som vill pryda sig med en ung skönhet. Och hon får en överlägsen livsstil - i form av smycken, resor eller pengar att spendera. Mellan äldre kvinnor och "toyboys" etableras också kontakt, även om det sker mycket mer sällan.

Pengar ska i båda fallen inte direkt erbjudas för sex. Prisangivelser är förbjudet, och oseriösa bilder är inte heller tillåtet. Varje bild kontrolleras. Nakna bröst - eller ännu mer - får inte visas. Under sajtens "tips för en lyckad profil" står det ändå lite tvetydigt: "Är din SugarDaters-profil ännu inte perfekt? Då kanske du ska fundera på att ladda upp en bild med dig och din katt! Enligt en tidningsartikel ökar en söt kattunge på profilbilden dina chanser vid nätdejting."
I Danmark är ämnet mycket omdiskuterat. Flera medier rapporterar om denna kontaktförmedling som opererar i gråzonen. Sajten har mer än 27 000 män och mer än 6 100 kvinnliga medlemmar. Och varje månad tillkommer omkring 1 500 nya.

I tidningen "Berlingske" erkänner två användare att de har tjänat pengar på "Sugardaters". Petra (24) från Köpenhamn medger:

Han gav mig 1 000 kronor för sex. Jag fick pengar att köpa mat för resten av månaden.

Inför en resa till USA ökade hon antalet sexträffar. "Jag har tjänat 20 000 kronor. Men det var stressigt." Annabel (23) från Randers bättrar på sitt studielån (SU). I de flesta fall tar hon 1 500 kronor för en kväll. Hon känner sig inte "som en prostituerad på gatan", sa hon i en intervju med "Berlingske". Men hon var medveten om att sajten kan föra en djupare in i prostitution. "När man har vant sig vid den ekonomiska friheten, kan man inte återgå till sitt tidigare liv."

I Danmark är sajten i fokus för rättsväsendet. Jørn Vestergaard, professor i straffrätt, förklarar för "Berlingske", att den eventuellt bryter mot kopplerilagen.

En taleskvinna för plattformen försvarar sig mot anklagelserna. "Detta visar återigen hur lite som måste ske innan man uppmärksammas av myndigheterna", säger Fanny Sørensen. "Syftet med webbplatsen är att föra en öppen, rättvis politik, där medlemmarna klargör sina önskemål och behov innan den första dejten. "För många är det inte längre ett tabubelagt ämne, att erbjuda sexuell tillgivenhet mot materiell ersättning. Sociala medier, mobila dejting-appar och webben i allmänhet bidrar till en förändring av gränserna för unga."

"Vid första anblicken ser det hela sliskigt ut", säger Stephan Dirks från Kiel, som är advokat specialiserad på medierätt. ”Och även vid den andra anblicken.” När det gäller straffrätt har sajten mindre problem, men enligt civilrätt kan eventuellt "Sugardaters" moraliska syfte klandras. Problemet: Det finns ingen effektiv ålderskontroll. Här kan minderåriga enkelt registrera sig med ett felaktigt födelsedatum. Trots att det är lätt att spärra medlemskap för barn och ungdomar på portalen genom en identifieringsprocess. Emellertid kan åldersverifieringen liknas med "en åktur på ett rakblad".

Källa: Dejting-Experten.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top