Date: 29. augusti 2016

Vad dejtingappar kan göra med din smartphone
Test av säkerhetsproblem hos mobila appar

STOCKHOLM - Nästan dagligen kommer nya dejtingappar för snabba flirts eller den stora kärleken ut på marknaden. Den åtkomstbehörighet som tilldelas när du laddar ner dessa appar, öppnar dörren för förföljelseattacker, skadlig programvara och phishing-försök. Det är få användare som inser detta.

Experterna på dejting-experten.se har analyserat 13 dejtingappar för Android i Sverige i fråga om deras riskpotential; bland andra Badoo, Tinder, Mötesplatsen, Mazily, Maybe, Zoosk och Lovoo.

Fokus ligger på alla åtkomstbehörigheter som du beviljar när du använder en app. Detta inkluderar appens betaltjänster, uppgift om var du befinner dig samt tillgång till dina bilder, kontakter och filer.

Slumrande faror hos dejtingappar

Som väldigt få användare känner till, är att man vid nedladdningen av dejtingappar faktiskt kan bli helt "skyddslös" när det gäller säkerheten; vilket de viktigaste analysresultaten visar:

  • 92 % av de testade dejtingapparna får direkt tillgång till bilder och andra filer på din smartphone.
  • 53 % av apparna samlar in uppgifter om var respektive smartphone befinner sig och kan därmed skapa en komplett lokaliseringsprofil för användaren, inklusive hemadress, arbetsgivare och fritidsintressen.
  • 7 % av de undersökta apparna tillåter sig även att få tillgång till mobilens SMS-kontakter och kan inte bara läsa användarens textmeddelanden, utan också sända meddelanden utan dennes vetskap.

"Ett tänkbart scenario skulle kunna vara att otillåtna SMS-beställningar skickas ut via din smartphone. Och att du sedan plötsligt har, exempelvis, beställt en årsprenumeration på specialkost för katter som du själv aldrig har tackat ja till," varnar Margareta Lund på dejting-experten.se.

Dejtingappar från klassiska dejtingsajter såsom eDarling är, med tanke på säkerheten, säkrast att använda; de kräver minst antal åtkomsträttigheter.

SE Diagram
Klicka här för att förstora

Hela studien:
www.dejting-experten.se/pics/press/sakerhetsrisker-med-dejtingappar.pdf

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top