Date: 21. januari 2017

Att kela har en positiv effekt - men bara när båda vill

Att kela kan bidra till att minska stress, ångest och rädsla, samt ha en dämpande effekt på blodtrycket, främja välbefinnande och förbättra minnet. Dessa positiva effekter uppstår på grund av att peptiden oxytocin utsöndras - men bara så länge man kelar med en mycket närstående person. Att kela med främmande kan ha motsatt effekt, betonar neurofysiolog Jürgen Sandkühler, föreståndare för Centrum för hjärnforskning vid medicinska universitetet i Wien, med anledning av "Kramens dag" (National Hugging Day).

Oxytocin, ett hormon från hypofyskörteln, är främst känt för att det stärker banden, det sociala beteendet och tillgivenheten mellan föräldrar, barn och kärlekspar. Således har ökade oxytocinnivåer återfunnits hos partners i fungerande relationer. Hos kvinnor produceras det också under förlossningsprocessen och vid amning, för att öka bindningen till barnet.

"Den positiva effekten uppstår bara när personer litar på varandra, när de tillhörande känslorna är ömsesidiga och de motsvarande signalerna sänds ut", säger Sandkühler. "Om personerna inte känner sig bekväma med varandra, eller om kelandet inte är önskvärt av båda parter, är det ineffektivt."

Källa: meduniwien.ac.at

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top