Date: 12. juni 2009

Boom för nätdejter

I finanskrisens spår tycks allt fler svenskar leta efter kärleken på nätet. Bakom ligger ett behov av ökad trygghet, tror branschföreträdare.

 Tre av de fyra största dejtingsajterna i Sverige har enligt egna uppgifter ökat antalet besökare och medlemmar sedan finanskrisen slog till förra hösten. Det svenskägda E-kontakt uppger att de gjorde ett rekordår 2008 och de har sett en uppgång de senaste månaderna som de har kopplat direkt till finanskrisen.

– Vissa varor raderas ut i lågkonjunkturen men för oss har det varit helt tvärt om och jag tror att hela marknaden känner av en ökning, säger Jenny Ohlin, vd för E-kontakt.

Johan Siwers, vd på Match, har också sett ett ökat intresse: antalet unika besökare på webbplatsen har ökat med 20 procent under det senaste året.

– När det är lågkonjunktur är det lite mer osäkert och turbulent. Det är två aspekter som påverkas primärt, man vill ha någon att dela oron med och också någon som kan vara med och dela på utgifterna, säger han.

Match, som nyligen köpt konkurrenten Meetic, har också sett en annan trend i finanskrisen:

– Det finns för många spelare på marknaden och de som inte är tillräckligt stora klarar sig inte. Mindre sajter kontaktar oss och vill bli uppköpta.

Spraydate stämmer in i att finanskrisen satt fart på dejtandet på nätet.

Enligt Spraydates produktchef Nils Persson ökar sajten med flera tusen medlemmar varje vecka.

– Det är roligt och enkelt och billigt att nätdejta och man behöver inte spendera pengar på krogen innan man har fått tag på en dejt, säger Nils Persson.

Gemensamt för de fyra stora nätdejtingföretagens representanter är att de tror att behovet av trygghet ökar till följd av krisen och då söker singlarna en partner. Inom branschen räknar man att det finns ungefär 1,3 miljoner nätdejtare.

– Den här siffran är extremt hög. Jämför man med andra länder är svenskar de som är mest nätdejtingsbenägna i hela världen, säger Jenny Ohlin.

Boomen kan ha flera orsaker. Den stora spridningen av bredband i hela landet kan vara en förklaring – men också att Sverige har många singelhushåll. Det finns cirka två miljoner ensamhushåll i landet, enligt Statistiska centralbyrån.

– Svenskar är ju lite blyga också. Vi är inte de där som går fram på krogen, utan tycker det är skönt att sitta hemma framför datorn, säger Jenny Ohlin.

Fonte: dn.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top