Date: 13. oktober 2009

Män kontaktar unga flickor på nätet

Lisa, 13 år, finns inte. Men påfallande många män försöker få henne att visa bilder på sig själv. En undrar om hon är en lydig flicka. Tidningen skapade ett alias på tre olika communities för se vilka personer som tog kontakt.

 Lisa är 13 år, bor i Falun och lyssnar på pop i allmänhet och EMD i synnerhet. Hon tycker om att hänga med sina vänner, spela innebandy och mode. Tidningen skapar en profil med den informationen på tre populära communities; Lunarstorm, Playahead och Kamrat. De två förstnämnda kräver personnummer medan det på Kamrat räcker att registrera namn, mejl och ett födelsedatum som går att hitta på.

Gemensamt för att tre sajterna är dock att jag måste acceptera regler och villkor. Man får inte besvära eller trakassera andra personer, och syftet med sajterna är inte att vara sexuell kontaktförmedling.

Samtidigt bör det påpekas att flera studier visar att många sexuella kontakter tas via communities eller nätforum (hur respektive sajt jobbar med detta kommer att beskrivas i nästa del i artikelserien). Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att nästan hälften av tonåringarna i en undersökning har någon gång blivit utsatta för oönskade sexuella kontakter via internet. Bland tjejer hade fler än två av tre blivit utsatta.

Det allra vanligaste är att användarna på en community lägger upp en bild men det gör inte Lisa. Ändå får hon efter bara en kort tid som inloggad på Kamrat.com flera kontakter. En kille vill prata med mig på msn. Han säger att han är 23 år och undrar om jag är ensam hemma. Flera gånger uppmanar han mig att skicka över bilder på mig själv, undrar om jag är en lydig flicka och skriver "du gör allt för mej lisa ok".

En kille som påstår sig vara 19 år tar kontakt med mig på Playahead. Jag hinner fråga vad han jobbar med innan han loggar ut från msn. Förmodligen ville han inte fortsätta prata eftersom jag varken hade en presentationsbild eller webkamera.

Av alla som kontaktar mig är det dock ingen som försöker stämma träff även om 23-åringen på Kamrat undrar var jag bor. Flera personer vill också prata om lite allt möjligt och skickar inte ut signaler om att bara vara intresserade av utseende och vad jag skicka över för bilder.

Fakta: Tidningens alias

För att få en bild av vilka personer som tar kontakt med en 13-årig tjej på en community skapade tidningen alias på tre sajter. Beskrivningen av tjejen hölls allmängiltig och i presentationen stod att hon var intresserad av att träffa nya människor. Någon bild lades inte upp.

Inloggning skedde både under dag- och kvällstid. Då det är vanligt att chatta/prata via msn skapades också ett msn-konto att kunna hänvisa till om någon frågade.

Fakta: Sajterna

Kamrat, Playahead och Lunarstorm är tre communities. Kamrat har nästan 600 000 konton registrerade, Lunarstorm uppger att de har 700 000 aktiva medlemmar och Playahead har över tre miljoner registrerade medlemmar.

Varje dag loggar tusentals personer in på någon av de ovanstående sajterna för att exempelvis blogga, lägga upp bilder, träffa nya människor och/eller umgås med kompisar. Det går att föra samtal i både slutna och öppna rum på sajterna.

Fonte: dt.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top