Date: 15. april 2010

Var fjärde relation börjar på nätet


KÄRLEKSLOTTERI Nu är det lika vanligt att hitta en partner via nätet som genom vänner, visar en ny Sifo-undersökning. Nästan vart fjärde förhållande, 23 procent, inleds på en nätdejtingsajt. Utbudet av potentiella partner är förföriskt stort, men många måste dejta flitigt innan det tänder till. Katharina hade nätdejtat i några år innan hon mötte Mathias. Inom ett år var de gifta och hade köpt hus.
 Familjen Jonsson står det på det aprikosfärgade huset i Nynäshamn. För bara 1,5 år sen var Katharina ensamstående mamma och hade nästan gett upp tanken på att träffa någon att få fler barn med trots att hon inte ens var 30. Hon hade varit med på en nätdejtingsajt ganska länge och träffat ett antal killar. Men det tände aldrig till. Många gånger hade hon varit ute med någon som började prata om ”nästa gång vi ses ...”, medan hon själv bara längtade efter att dra så fort som möjligt.

Mathias var singel sen en tid efter att ha levt i ett längre förhållande. Han hade investerat en trerummare, renoverat den, köpt en Volvo V50 och kände sig redo för att låta den stora kärleken flytta in hos honom. Båda var ganska nya på nätdejtingsajten när deras vägar korsades.

– De som hörde av sig till mig var typ 45-åriga skalliga herrar, men dem ignorerade jag bara. Sen kom det ett mejl från Mathias ... Då stannade jag upp. Men jag jobbar i butik så när du mejlade i november hade jag så mycket att göra att jag inte tog mig tid att svara, säger Katharina och ler mot Mathias som sitter bredvid.

Nätdejting växer stadigt och numera är det få som tycker att det är suspekt att ta datorn till hjälp för att inleda en relation. Att dejta flera olika potentiella partner samtidigt anses vara helt ok, enligt 48 procent av de 1400 singlar som nätdejtingsajten match.com frågat. Nya vanor ger nya moraliska gränsdragningar. På dejting-amerikanska kan man säga ”Are we exclusive?” för att klargöra om den man dejtar träffar andra också. Ett nyord i amerikanska Urban dictionary är ”sexclusive”, det vill säga att man träffar flera men bara har sex med en av dem.

– I början av 2000-talet fick vi ägna marknadsföringen till att övertyga folk om att de som nätdejtar är helt normala människor, säger Hanna Makowsky Bergholm som är marknadsdirektör på match.com.

De flesta som nätdejtar på match.com är mellan 25 och 45, men gruppen mellan 45 och 60 växer stadigt. I dag är nätdejting big business. Det finns många olika sajter som riktar in sig på olika målgrupper och en flora av konsulter som vill hjälpa till i partnerjakten. Vissa dejtingkonsulter erbjuder råd per timme och kursföretag ger lektioner i den svåra konsten att skriva en profiltext. Några av nätdejtingsajterna tar extra betalt för personlighetstester som ska sålla fram passande singlar.

Att hitta den stora kärleken har aldrig varit lätt och det är inte så nu heller även om utbudet av ”en halv miljon singlar” kan låta överväldigande. Det kan bli både dyrt och ansträngande eftersom det kostar några hundralappar i månaden att vara med. Många fikar, tar en öl, går på bio eller äter middag med många utan att det blir mer än så.

Trots stora valmöjligheter höll Mathias fast vid att han ville veta mer om just Katharina. Först några dagar före julafton 2008 svarade hon att de kunde chatta efter att hon hade gjort julgodis den 23 december. När hon hade loggat in den kvällen chattade de till klockan ett på natten. Sedan ringde de och pratade i telefon med varandra.

–Vi kom snart in på djupa saker och sa till varandra ”det känns som om det klickar direkt, vi vågar väl inte träffas. Det kommer att spricka”, berättar Katharina.

Julaftonen firade de hos respektive föräldrar, men de sms:ade till varandra hela tiden.

Vad fick dig att hålla i så länge när hon inte svarade direkt?

– Ingen aning. Det är väl något speciellt med den här magneten som sitter bredvid mig nu, säger Mathias.

De bestämde sig först för att ses när Katharinas 5-årige son Elias skulle åka iväg till sin pappa, men kunde inte hålla sig. Hon fixade barnvakt och Mathias kom till Nynäshamn för att hämta henne.

– Jag var jättenervös och när Mathias kom gick han fram och pussade mig direkt. ”Nu har vi det överstökat så då behöver vi inte vara nervösa längre” sa han.

– Jag hade väl suttit och peppat mig själv hela vägen från Sköndal, säger Mathias.

Det blev ett par snabba biffar på Old Beefeater i Stockholm och sedan åkte de hem till Mathias och spelade Guitar Hero, drack kaffe och kramades. Sedan dess har de inte varit ifrån varandra.

Redan på nyårsafton samma år av Mathias ett djärvt löfte.

– Jag sa att vi skulle gifta oss inom ett år, på Bora Bora, säger Mathias.

– Normalt sett skulle man lägga benen på ryggen och springa när någon man bara träffat i fem dagar säger så. Nu var det så självklart, säger Katharina.

Något Mathias inte tänkt på när han fastnade för Katharina var att hon hade barn.

– Jag är inte så eftertänksam, säger han.

Men mötet med Elias, nu nyss fyllda 7 år, gick smidigt.

– Du har verkligen tagit Elias till dig. Det är inte bara så att

Mathias har accepterat att jag har barn, säger Katharina.

Från första dejten till bröllopet i juli levde de bland molnen. De gifte sig på Torö, alldeles nära där Mathias tillbringat sin barndoms somrar, och flyttade in i sitt nya hus två dagar efter bröllopet.

– Men två veckor efter bröllopet fick min mamma en stroke. Det var ett magplask, man kom ner på jorden direkt, säger Katharina.

Det blev en jobbig höst, men kärleken har stått pall för prövningarna.

Hur vågade ni gå så snabbt fram?

– Vi var redo för varandra, i rätt fas i livet, säger Mathias.

– Med nätdejting kan det lätt bli så att den ena är redo för något seriöst, men inte den andra. När jag har letat har jag kollat om de skrivit att de är redo att bilda familj. Men jag tror inte att du skrev det, säger hon och tittar på Mathias.

Nej, hur många kryss man än sätter i olika rutor och hur väl en potentiell partner än matchar ens önskningar så är det ofta något annat som verkligen får det att tända till. Katharina tycker att man ska researcha lite innan man träffas på riktigt.

– Det finns en del läbbiga typer där ute. Jag såg alltid till att folk visste var jag var och jag dejtade alltid bland folk, säger Katharina.

– Var det därför du satte dig i en V50 med mörktonade rutor för att åka sex mil första gången du träffade mig? frågar Mathias med ett leende.

Fonte: svd.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top