Date: 15. maj 2010

Varnar för falska kontaktannonser

Flera kvinnor från Östeuropa söker män i Sundsvall via mejl


Natalya, Natasha och Marina söker kärlekskranka män i Sundsvall. Nu varnar polisen för bedrägerierna.
– Utredningsläget är hopplöst, säger Petter Källman vid polisens ekorotel.
 De senaste veckorna har ett antal olika svenska mejl-adresser i bland annat Sundsvall bombarderats med e-post på engelska från ett par avsändare som utger sig för att vara kontakt­sökande unga vackra kvinnor från Östeuropa.

Kvinnorna säger sig vara i 20-årsåldern, bifogar bilder på sig själva och kallar sig i mejlen för Natalya, Neta, Natasha ­eller Marina. Det är vackra unga kvinnor som hoppas på svar och vill lära känna den okända adressaten bättre.

Lurar till sig pengar


Men enligt polisen handlar det om rena bedrägeriförsök. Kvinnorna på bilderna som medföljer som bilagor är fotomodeller som inte har någonting med mejlen att göra. Adressaterna behöver inte ens vara kvinnor, utan de kan lika gärna vara män som försöker lura till sig pengar. Svarar man på mejlen så leder brevväxlingen snabbt fram till att kvinnorna vill komma till Sverige och hälsa på, och att de behöver pengar till resan. Skickar man pengar till resan får man sedan nya krav på mer pengar, till exempel för det visum eller pass kvinnorna måste skaffa för att komma in i landet. I slutänden är offret av med en summa pengar, men någon kärlekstörstande kvinna kommer aldrig med flyget.

Svårt att utreda


Polisen känner väl till bedrägerierna.

– Tidigare påstod bedragarna att de var afrikanska kvinnor som sökte kontakt, men förfarandet var ungefär det samma. Det kan verka naivt att gå på det här men det finns de som lurats på ganska mycket pengar, säger Petter Källman vid ­polisens ekorotel i Sundsvall.

De män som låter sig luras kan inte få mycket hjälp av polisen. Det är svårt att utreda vem som egentligen ligger bakom mailen och ännu svårare att kräva tillbaka pengar som man skänkt till en okänd adressat utomlands.

– Vid något tillfälle har vi ­tagit kontakt med Interpol för att samrodna insatserna mot sådana här bedrägerier utomlands, men att utreda enskilda ärenden med drabbade är i det närmaste hopplöst. Det enda vi kan göra är att varna för de här mailen, säger Petter Källman.

Fonte: dagbladet.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top