Date: 14. juni 2010

Webbsidor kartlägger bluffkvinnorna

Så vet du om du blir lurad


Allt fler svenska män blir lurade att betala pengar till kvinnor de nätdejtar i öststater eller Asien. Eftersom få polisanmäler är bedrägerierna svåra att komma åt – men på internet finns hjälp att kontrollera om kvinnan du mejlar med finns på riktigt. Här hittar SvD också "Irina Vostrilkova" – hon har lurat minst 20 män.

Du har mejlat med en trevlig och vacker kvinna i Ryssland under en lång tid. Era mejl blir längre och längre – och längtan efter att få träffa henne på riktigt är stark.

Så kommer hennes försiktiga undran – kan du hjälpa mig med pengar till en biljett till Sverige? Hur ska du veta om du håller på att bli lurad – eller om du snart ska få träffa ditt livs kärlek?

Nätbluffande är big business, men nu finns hjälp för den drabbade på internet. Lurade män går ihop och samlar information om nätbluffar på webbsidor.

Det är ett strålande sätt att ta reda på mer om kvinnan man mejlar med. Det är bra att folk går ihop och hjälper varandra, säger Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens Internetspaningsgrupp.

Även här kan dock den kärlekskranke bli av med pengar. Många av sidorna tar betalt för att göra "utredningar" om just din kvinna. På Russian Scam Investigator, som samlar information om ryska bluff-kvinnor kostar en utredning mellan 100 och 300 dollar, 780 - 2 300 kronor.

Men du kan också hitta din kvinna i deras galleri över redan utredda kvinnor.

Irina Vostrilkova från Cheboksary i Ryssland, som SvD mejlade med visade sig exempelvis ha ett alter ego i Cheboksary; Evgenia Morozova.

Mejlen från Evgenia till amerikanske Willie som lagts upp på webbsidan är i princip identiska med dem Irina skickade till "SvD-Mats" – förutom att namnen är omkastade.

En lustig detalj är att "Irina" förekommer i egen hög person i Evgenias värld – men nu är hon gift med en fransman.

Annars är storyn densamma. Evgenia jobbar på en bar fast hon är högutbildad, hon utsätts för överförfriskade kunder som hon behöver beskydd emot – och hon är handlöst förälskad i mannen som hon bara skickat några mejl till.

På en annan sajt, Agency Scams, finns ett utförligt persongalleri över ryska bluffar. Här finns information om och foto på Irina Vostrilkova.

Och på Dating History Report finns inte mindre än 20 anmälningar mot Irina Vostrilkova.

Så helt omöjligt att kontrollera nätflörten är det inte.

Ett hett tips till internationella nätdejtare är alltså att börja med att googla kvinnans namn. Ett annat att söka efter hennes namn i någon av dessa bluffdatabaser.

Sedan finns det en rad varningstecken att hålla utkik efter, som sidorna om bluffkvinnor tipsar om:

  • Kvinnan frågar väldigt lite om dig. Hon skriver mycket om sig själv och hur mycket hon längtar efter dig, men verkar inte intresserad av ditt privatliv.
  • Hon svarar sällan på direkta frågor. Blir du lurad så läser förmodligen inte bedragaren ens dina mejl eftersom han/hon mejlar med många personer.
  •  Breven verkar "förproducerade" – och är det med högsta sannlikhet. Bluffarna har en serie mejl, "mejl 1", "mejl 2" osv, som de skickar till många personer – bara namnet byts ut. Breven blir allt mer kärleksfulla och med sexuella undertoner, bilderna blir allt mer utmanande.
  • Hon blir väldigt snabbt kärleksfull och kallar dig "darling", eller "my love".
  • Hon har ingen egen telefon.
  • Bilderna är lite för bra. En fattig kvinna i Ryssland som inte har råd med en egen flygbiljett har sällan råd med en professionell fotograf och någon som fixat hennes hår och smink. Ofta är bilderna skannade från modereportage i tidningar.
  • Hon är extremt vacker och hälften så gammal som du är.
  • Hon berättar om en tragedi eller kris. Hennes barn blir svårt sjukt, eller hon har blivit bestulen och har inte råd med hyran.
  • Hon vill hälsa på dig – och inte att du ska hälsa på henne.

Vem ligger bakom mejlen?


Det är allt ifrån "enskilda företagare" till organiserad brottslighet, säger Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens Internetspaningsgrupp.

Oftast är det inte personer som sitter i Sverige, men jag vill inte peka ut något särskilt land.

Fonte: svd.se

Liknande nyheter om nätdejting:

Alla senaste nyheter om nätdejting för singlar
Feedback

Är det något du saknar?

Längst ner på sidan kan du aktivera den "klassiska" versionen av dejting-experten.se, och där hittar du allt det vi har att erbjuda.

Top
Handy
Klassiska
Top