tillbaka

Datingtips

Fungerar nätdejting?

Fungerar nätdejting?
Aktuella vetenskapliga fakta

I en intervju fick vi följande svar på den ovanstående frågan: "Ingen aning, det finns trots allt ingen garanti för kärlek!"

Ändå finns det nu ett antal användbara undersökningar om nätdejting och dess framgång, som vi har sammanställt här för dig.

Det råder ingen tvekan om att nätdejting och att finna en partner på webben är både praktiskt och flexibelt, i förhållande till de något föråldrade "äktenskapsförmedlingsinstituten" eller att sätta ut en "kontaktannons i lokaltidningen", det säger det sunda förnuftet.

Därutöver tyder en mängd fakta på att nätdejting de senaste åren har utvecklats från att till en början vara en slags nisch för blyga computerfreaks, till en mycket populär folksport:

 • Många singelmedlemmar
  Enligt våra undersökningar i Holland, ökade antalet anmälda singlar per månad från mindre än 250 000 singelmedlemmar år 2000, till cirka 8,2 miljoner i december 2011! Ytterligare 3 miljoner använder sig av erotisk nätdejting.
 • Mediahype
  Sedan 2002 har temat "nätdejting" återkommande framställts som trendigt i alla större medier (radio, press, internet) och även marknadsförts i tv. Detta har naturligtvis medfört att det har blivit mer och mer accepterat bland dagens singlar att dejta på nätet och att de som kanske tidigare har tvivlat ("Där träffar man ju bara idioter!") ofta har ändrat sin mening.
 • Villiga att betala för nätdejting
  Ett ökande antal singlar som använder sig av nätdejting är beredda att betala för det (über 30%). Detta understryker tydligt hur allvarligt de partnersökande går till väga.
 • Nätverkseffekt
  Säkert känner även du till ett eller annat par ur bekantskapskretsen, eller har hört om några som har träffats på nätet. Det är väl en god rekommendation om någon!

Det kan man naturligtvis förklara med att: När miljoner singlar ägnar sig åt nätdejting, då är det självklart att det händer saker: Allt från blind dates, flirts, vänskap, kärleksförhållanden, snedsprång - till den stora kärleken, det vore ju konstigt annars... Men, vi (och säkert du också) skulle gärna vilja veta mer exakt:

Hur stor är egentligen chansen att träffa en partner via nätdejting? Publicerad fakta i det här ämnet kommer från två mer eller mindre pålitliga källor:

 1. Direkt eller indirekt från olika dejtingsajter
  Pressmeddelanden som lyder "en undersökning bland våra medlemmar har visat, att 98% redan har förälskat sig genom oss" staplar sig i mängder på vår redaktion. Ofta anlitar dejtingsajterna även "oberoende" marknadsforskare, som publicerar resultat till pressen, som får håret att resa sig på oss. Så klumpigt bör man inte få bete sig!
 2. Från universitet och renommerade institut
  Talen från dessa källor kan man absolut lita på, eftersom de inte drar fördel av att framställa "goda" resultat. "Oberoende" är här ett viktigt nyckelord!
  Det finns tre verkligt detaljerade undersökningar om temat nätdejting:
  • I slutet av 2010 intervjuade universitetet i Zürich cirka 4000 medlemmar av partnerwinner.ch, inom ramen för forskningsprojektet
   "Kärleksrelationer som uppstår via nätdejting". De kom fram till att 26% hade funnit en fast partner genom den dejtingportalen!
   Dessutom: det kunde inte fastställas några skillnader mellan "förhållanden som uppstått via nätet" och "förhållanden som uppstått på ett traditionellt sätt".
  • I den så kallade W3B-undersökningen blev 100 000 av cirka 38 miljoner tyska internet-användare intervjuade om sitt surfande på nätet, med mer än 100 nerviga frågor (allt från "använder du dig av e-post?" och "har du någon gång bokat en resa på nätet?" till "har du laddat ner illegal musik?").
   I maj 2007 uppdagades det att fram till dess hade 6,1 miljoner svenskarnas funnit en partner genom nätdejting. Med 18 miljoner partnersökande på nätet sedan år 2000 motsvarar det fantastiska 34%!
   I maj 2007 var 2,6 miljoner av dessa svenskarnas fortfarande tillsammans med sin internet-partner.
   (Mer aktuella uppgifter finns tyvärr inte tillgängliga. Men om man utgår ifrån ovanstående siffror och räknar fram till december 2008, ligger det ungefärliga resultatet på cirka 7,1 miljoner förhållanden, varav 3 miljoner enligt statistiken fortfarande är tillsammans.)
  • Enligt TNS/Emnid (ett av de största marknadsforskningsinstituten i Tyskland) kom internet redan år 2011 på tredje plats av de viktigaste sätten att lära känna en partner, efter arbetsplatsen och vänskapskretsen.
   Det vill säga: Redan 2011 uppstod mer förhållanden genom nätdejting, än på barer och klubbar!
   Nuförtiden har ungefär vart elfte par mötts via internet – alla far- och morföräldrar som träffades redan 1949 har räknats med...

  I klartext innebär detta: nätdejting fungerar! Dejtingsajterna på internet är alltså inte bara "kul", utan fyller mer än väl ett behov: de hjälper människor att finna en partner. Och faktiskt väldigt många människor.

  Infografi fungerar nätdejting?

  De viktigaste sifforna för nätdejting i korthet

  Klicka till höger på den stiliga infografin, så ser du en översikt över de senaste undersökningsresultaten när det gäller nätdejting i Sverige!

  Vad är svenskarna ute efter vid sitt partnersökande på nätet? Vilket kön är mer aktivt? Hur många relationer skapas på nätet? Och vad kostar det roliga?

  Slutsats:

  Ovan nämnda resultat ska inte uppmuntra dig till att stänga in dig hemma och lägga all din tid på internet. Nätdejting är inget undermedel, utan istället ytterligare ett alternativ, som på senare tid blivit mer och mer accepterat i sällskapslivet, utöver de vanliga, klassiska sätten att träffa sin partner på.

  Men det här nya alternativet är både kul och enkelt. Var annars har du så bekvämt "tillgång" till miljoner singlar, som du dessutom bekvämt kan söka igenom enligt dina egna, personliga kriterier? Närdejting är en möjlighet du inte bör missa!

  Lycka till!

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top