tillbaka

Datingtips

Lite mer stil, tack:  Knigge-regler för online-dialog

Lite mer stil, tack:
Knigge-regler för online-dialog

Hur beter man sig enligt Knigge på bäst sätt, efter en inledande online-dialog och före det första mötet eller telefonsamtalet? Detta förklarar vi i den fjärde delen i vår serie "Lite mer stil, tack" som handlar om online-dialog:

Ett svar skulle vara trevligt! Den som skickar dig ett e-postmeddelande på en dejtingsajt; för att lära känna dig och skapa en online-dialog - har ofta lagt ner både tid och engagemang och sitter kanske oroligt framför datorn och hoppas.

Då är det ganska arrogant och otrevligt att inte svara. Åtminstone ett kort avslag vore vänligt och passande i en respektull online-dialog. Den kontaktsökande kan nämligen oftast inte se, om det är "inget svar", "e-postmeddelandet har inte öppnats" eller "inte intresserad" som gäller.

Här är några typiska ursäkter från singlar som anser det onödigt att besvara mails:

  • "Alltför många som tar kontakt, jag har helt enkelt inte tid!" Hur vore det, om du istället för att bara skriva "Carpe diem" i din profiltext, med en klar online-dialog berättade mer om vad du söker?
  • "99% av de e-postmeddelanden jag får är helt under min nivå." Kanske är du då inne på fel dejtingsajt, eller kanske är även din egen nivå så låg att den inte är tillräcklig för att nå upp till andras specifika krav ...

Även virtuella korgar kan ges med en respektfull online-dialog!

Tycker du att kvinnan som har kontaktat dig minst sagt ser ut som "en riktig kärring"? Visar sig din nya online-kärlek att vara dyslektiker, supertråkmåns eller irriterande Hammarby-fan? Då har du två alternativ till online-dialog (förutom att t.ex. vara ohövlig och helt ignorera):

  1. Förolämpa så mycket du kan!
    Fantasifulla formuleringar, som blir till riktiga slag under bältet bara väller ur dig? Dina särskilt elaka förolämpningar skrivs direkt på den berörda personens profilsida? Det är kul - jättekul! Och ett typiskt exempel på värdelös online-dialog...
  2. Tacka artigt nej!
    Tankar är fria, men måste du dela med dig av allt som rör sig i ditt huvud? Kanske är en - om än bara virtuellt och anonymt uttalad – av dina förlämpningar i själva verket mycket sårande och gör mottagaren mycket ledsen. Och även om det går över - är det nödvändigt? Är det vad du har lärt dig om hur man beter sig? Det är dålig online-dialog och det finns bättre sätt.

Skriv helt enkelt: "Tack för att du tog kontakt, men du är tyvärr inte min typ."

Tack för så mycket mänsklighet – och så skapar man en respektfull online-dialog.

God online-dialog för rätt tidpunkt för telefonsamtal och att träffas på riktigt

Den första fasen av nätdejting består ofta av att man chattar och mailar i flera månader, för att sedan vid första mötet besviket inse att man inte står ut med ens lukten av varandra. Nätdejting är praktiskt, men via webben och online-dialog kan du inte ta reda på om kemin stämmer. Detta har singlarna lärt sig och har därför oftast ingen önskan om evigt lång kontakt och online-dialog på nätet. Trenden visar klart att man relativt snabbt övergår till ett första telefonsamtal eller en dejt – om än med en ganska okomplicerad och lekfull attityd. Man lär sig att inte lägga alla sina förhoppningar på en dejt. Illusioner, men lyckligtvis också farhågor, är helt enkelt inte lika utpräglade när det gäller din 15e, och inte din 1a blind date. Online-dialog tips för nybörjare: bli inte förvånad om en uppmaning till en kaffeträff under lunchrasten dyker upp redan i andra e-postmeddelandet – det är relativt vanlig online-dialog. Man lär av sina erfarenheter,. ;-) Ändå är det naturligtvis fortfarande du som avgör, när du är redo för nästa steg i processen att lära känna varandra. Kom ihåg: Du är inte skyldig att göra något alls, som du inte vill! Du bestämmer tempot.

Och vem frågar vem, enligt passande online-dailog? Mannen kvinnan? Eller vice versa? Vad sägs om "Den som känner för det!" Så emanciperade bör vi väl vara nu, eller hur?

Var inte jobbig och irriterande – håll en respektfull online-dialog!

Även om en "snabb dejt" inte längre är ovanligt, ska du inte tjata och sätta press. Ha tålamod! Tryck är iallafall meningslöst, formeln för en framgångsrik online-dialog lyder mer sannolikt: Behåll lugnet – var cool! Och om du har känslan av att "Min online flirt verkar dra sig undan!”, så betyder detta vanligen tyvärr att din flirt inte har något intresse, men bara inte kan uttrycka det klart. Eller kanske tvärtom: du vill inte inse, att det är slut.

Låt det hela isåfall vara! För vad som sedan följer, kan bli pinsamt. Slutsats av detta långa om online-dialog: Kom ihåg, att du trots anonymitet alltid har att göra med människor! Var rättvis! Med respekt och aktning - har du redan vunnit en hel del! Och de andra också.

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top