tillbaka

Datingtips

Lite mer stil, tack:  Knigge-regler för kontaktannonser

Lite mer stil, tack:
Knigge-regler för kontaktannonser

I andra delen av vår Online-Dating-Knigge-Regler handlar det speciellt om stilen i kontaktannonser.

Den som på nätet med van Knigge-stil rör sig på säker parkett, har mycket större chans att träffa sin drömpartner än den som inte bryr sig om vett och etikett online och i kontaktannonser. I den här artikeln ger vi dig en Knigge-Guide för perfekta kontaktannonser.

I detta avsnitt handlar det om de viktigaste stilfrågorna för kontaktannonser. Läs först, handla sedan! För tre år sedan var singlarna fortfarande anmälda på "en av alla" de dejtingsajter med kontaktannonser som fanns. Nuförtiden, vet många redan var de hittar "sin egen sort". Detta har medfört att varje dejtingsajt har utvecklat en unik stil och ton, beroende på vad för slags singlar som är mest aktiva. Se dig först om bland alla kontaktannonser, för att ta reda på om du med fraser som "Hej tjejer, finns det någon som vill vara ihop med mig?" eller "Som Ulf Elving brukade säga i radio...” ligger mer rätt eller fel. Och om det behövs, byt helt enkelt marknad och finn en annan sajt med kontaktannonser, där din stil passar bättre.

Kontaktannonser med foton?För flera år sedan var kontaktannonser med foton fortfarande ett undantag; idag innehåller ca 75% av männens kontaktannonser foton, och över 50% av kvinnornas. Det finns tre skäl:

  • Teknik: Idag kan nästan vem som helst lägga ut ett foto i kontaktannonser på nätet. Tack vare digitalkameror och mobiltelefoner med kamera, och för att det helt enkelt är busenkelt.
  • Eftersom online dating och kontaktannonser har fått något av en nationalsportstatus och ibland hela bekantskapskretsar är med; är ett foto inte längre pinsamt eller överhuvudtaget en anledning till att skämmas.
  • De flesta singlar har insett, att utan foto försvinner man i den stora mängden av kontaktannonser.

Som man, har du utan foto knappt någon chans mot den offensiva konkurrensen bland kontaktannonser. Hos kvinnor, som ofta är mer försiktiga när det gäller att ta kontakt och därmed inte märker av konkurrenstrycket på samma sätt, har det dock blivit vanligt att avstå från att lägga ut foto i kontaktannonser och att istället erbjuda det direkt till den man tar kontakt med: 
”Ge mig din e-postadress så skickar jag gärna foton, om du vill.”

Message understood?

Om du till att börja med absolut inte vill ge ut ditt foto, rekommenderar vi Kontaktförmedling på nätet istället för kontaktannonser; där spelar utseendet en mindre viktig roll.

Var dig själv! Med det menar vi: Låtsas inte att vara en person du inte är!

Speciellt betyder det:

  • För ungefär 57 år sedan tyckte finniga nördar att det var riktigt kul att sätta ut kontaktannonser och låtsas vara "Claudia Schiffer" och sedan skratta åt männen som svarade. Men nuförtiden intresserar sig ingen för det, killar.
  • Vissa dating tjänster är gratis för kvinnor men kostar för män. Männen måste betala, för att kunna kontakta kvinnornas kontaktannonser.
    Smart idé: "Anders31" skapar även en kvinnoprofil "Ann31" och kontaktar sedan kvinnliga kontaktannonser från så att säga kvinna till kvinna:
    "Hej Bea, jag är egentligen Anders31, men det blir för dyrt för mig ..."

Konsekvens 1: Om många män håller på sådär, kommer det till slut även att kosta för kvinnor att kontakta kvinnor, för att inte sajterna ska gå i konkurs. Lesbiska kvinnor blir förargade och lägger ut kontaktannonser på andra portaler. Och män har plötsligt inga intressanta kvinnliga kontaktannonser att kolla in: "Så ser alltså en riktig lesbisk kvinna ut..."

Konsekvens 2: Kvinnan du precis har kontaktat, som trots dagens jämställdhet och kanske till och med omedvetet, sorterar män i kategorierna ”bra eller dåliga familjeförsörjare”; och tycker att du är en riktigt girig snåljåp eller har mycket dålig ekonomi. Och plötsligt har du förlorat din chans och får istället söka vidare bland kontaktannonser.

Sammanfattning: Kontaktannonser ska vara ärliga. Du måste bara beskriva dig som den du verkligen är – precis som du gör när det gäller kontakt med rådhus, läkare, idrottsförening, resebyrå och arbetsgivare. Enkelt, eller hur?

Håll dig till sanningen i kontaktannonser!

Att kanske överdriva lite är accepterat när det gäller kontaktannonser, men uppenbara felaktiga svar på frågor om "utbildning", "civilstånd" eller "figur" ska du bespara dig själv och din potentiella partner. Senast vid det första mötet kommer det att uppdagas och att bli en besvikelse. Speciellt för den som du inte har varit ärlig mot. Men också för dig, när du känner av det dåliga samvetet. Och föreställ dig, hur du helt oplanerat kanske till och med förälskar dig. Och hur du sedan genom åren måste fortsätta låtsas att "Ja, jag verkligen har en doktorsexamen." – lycka till med det. Ärlighet är alltid bäst och lögner har korta ben - även när det gäller kontaktannonser och nätdejting!

Mindre är ofta mer – även i kontaktannonser!

Egentligen borde det vid det här laget vara bekant, att vissa uppgifter som "Om mig", "Min drömpartner" eller "Mitt motto”, förväntas anges i kontaktannonser. De som bara vill ta en snabb titt och absoluuuuut kommer att fylla i mer utförlig information senare, måste trots det inte nödvändigtvis skriva helt meningslösa texter som till exempel "Carpe Diem" - "Knu***? Klicka!" eller "Jag kan inte komma på någonting". Alternativ: Tänk ut ett par passande standardrader för kontaktannonser, som du sedan kan använda dig av när du inte har lust att författa individuella texter, för att intressera andra medlemmar på dejtingsajter.

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top