tillbaka

Datingtips

Säker hantering av dejtingappar - Vad bör jag tänka på som användare?

Säker hantering av dejtingappar
Vad bör jag tänka på som användare?

Numera är en smartphone (eller tablett) en oumbärlig del av vår vardag. Denna utveckling har också många dejtingoperatörer upptäckt och dragit nytta av. Nästan dagligen kommer nya appar för kärlek, dejting eller tillfälliga flirts ut i appbutikerna online.

Med en eller två snabba klick är din nya app installerad, och du kan redan börja använda dejtingappen. Har du någonsin tänkt på, vilken effekt på din säkerhet och sekretess som användningen av appar har? Enligt vår erfarenhet, råder det stor okunskap gällande detta hos dejtingapp-användare. Vi vill ge dig några tips på vägen, så att din dejtingerfarenhet med appar inte resulterar i ett brutalt uppvaknande.

Ett möjligt värsta scenario skulle kunna vara följande:

Måns och dejtingappar

Måns vill bli kär igen och har redan hört från några vänner att dejtingappen XYZ är utmärkt för att snabbt lära känna nya kvinnor. Han söker därför med sin smartphone på AppStore, hittar namnet på dejtingappen och installerar den. Inloggningen via Facebook-profilen gick snabbt och enkelt.

En kort tid senare, får han underliga flyers per post och ser på sitt Facebook-konto konstiga reklamannonser som är relaterade till hans bostadsort och arbetsgivare. Några dagar senare, frågar en vän på Facebook varför Måns har skickat honom ett meddelande som bara innehöll en länk till ett kostprogram för att gå ner i vikt. Vännen är irriterad. Men Måns har ingen aning om hur detta kunde ske.

Vad Måns inte tänkte på vid installationen av dejtingappen, var åtkomsträttigheterna som nämndes i det finstilta. Med ett enda klick, tillät han appen att få tillgång till hans sociala nätverk och hans lokaliseringsuppgifter. Således kunde appen skapa en detaljerad rörelseprofil för Måns; ta reda på var han arbetar, att han tränar regelbundet på ett gym och även ta del av viss information om hans fritidsintressen.

Med dessa uppgifter, samt annan personlig information såsom namn och efternamn, adress, telefonnummer etc., kan appen skapa mycket ofog; inkl. sälja uppgifterna till tredje part.

Dejtingappar: Hur det fungerar med åtkomsträttigheter

Vi genomförde nyligen en undersökning i fråga om åtkomsträttigheter hos 13 populära dejtingappar, vilka har utformats för Android-enheter. Vi upptäckte att 92 % av apparna, inklusive Lovoo, Badoo och Tinder, får tillgång till alla bilder, media och filer på din smartphone. Skulle du låta en främling på gatan få ta del av hela ditt fotoalbum? Förmodligen inte. Resultatet av denna analys kan du återigen läsa här i detalj.

Vad du bör tänka på, innan du installerar en dejtingapp

 • Ladda bara ner appar från tillförlitliga källor. Hit hör bland annat iTunes för iOS-appar och Google Playstore för Android-appar.
 • Innan du installerar en dejtingapp, kontrollera exakt vilka rättigheter som du därmed tilldelar appen. Överväg om användningen kräver tillgång till dina textmeddelanden, kontakter, den mobila enhetens minne etc. och om det verkligen är nödvändigt. Kanske finns det ett bättre alternativ för registrering på den här appen.
 • Lita på din instinkt, om en dejtingapp inte har några omdömen i Google Playstore, är det bättre att vänta en vecka eller två innan du installerar appen.
 • För dejtingappar gäller vanligtvis: Det tar en viss tid efter lanseringen, tills dejtingappen har fått tillräckligt många medlemmar och den är värd att använda.
 • Installera ett virusskydd på din smartphone. Precis som på datorn, skannar en säkerhetsapp nedladdade filer och appar innan själva installationen görs på din smartphone.

Vad du bör tänka på när du registrerar dig på en dejtingapp

 • Om en dejtingapp endast låter dig registrera ett medlemskap via ditt Facebook eller Twitter-konto, kontrollera då först om operatören även har en stationär version för din dator. De flesta dejtingsajter erbjuder även en alternativ registrering via e-post. Om så inte är fallet, såsom hos Tinder, har vi följande tips: skapa en egen Facebook-profil som du endast använder för dina dejtingaktiviteter.
 • Inaktivera GPS-funktionen på mobilen och aktivera den bara när du använder dejtingappen (eller andra GPS-baserade appar).
 • Använd olika lösenord för varje internettjänst och dejtingapp, för att minimera risken för phishing. Välj säkra lösenord som du kommer på genom att använda första bokstaven av varje ord i en mening. Ett exempel kan vara: "När det gäller dejting satsar jag på säkerhet". Alla initialer från just denna mening blir: Ndgdsjps. För att göra lösenordet ännu säkrare, lägger du även till ett tal (kanske årtalet eller månaden du registrerade dig på dejtingappen). Med Ndgdsjps16 har du skapat ett mycket säkert lösenord.
 • Var även försiktig med att uppge personliga uppgifter till dejtingappen vid registreringen. Om du skulle stöta på intressanta människor, finns det andra sätt att lära känna varandra bättre.
 • Inaktivera funktionen "automatiska uppdateringar" för varje app. Därmed har du kontroll över, vilka nya åtkomsträttigheter en app begär av dig vid varje uppdatering.

Nyfunnen kärlek - vad händer nu med appen?

 • Om du har registrerat dig för ett abonnemang eller premiummedlemskap hos en dejtingapp, bör du läsa igenom användarvillkoren noga INNAN du avinstallerar samt följa det angivna förfarandet för uppsägningen. Att avinstallera en app betyder INTE att du automatiskt avbryter ett avtal hos en operatör, eller att din profil raderas.
 • Om du inte längre använder en dejtingapp, eftersom du kanske har hittat en ny kärlek och ingått ett förhållande, bör du först deaktivera din profil i appen innan du avinstallerar den från din mobila enhet.
 • Glöm inte heller - om du har loggat in på en dejtingapp via ditt Facebook-konto – att även radera appens åtkomsträttigheter på Facebook.

Så raderar du appar på Facebook

Logga in med dina uppgifter på Facebook. Klicka sedan på den lilla triangeln längst upp till höger. Välj nu "Inställningar" i menyn som visas.

Facebook inställningar
Klicka här för att förstora

Detta kommer att öppna en ny sida. Där klickar du på titeln "Appar".

Facebook applikationer
Klicka här för att förstora

Här visas en lista på alla appar som du har tillåtit åtkomst via ditt Facebook-konto.

Facebook App list
Klicka här för att förstora

Genom att klicka på den respektive appen, öppnas en popup-meny där du kan se alla åtkomsträttigheter som dejtingappen har beviljats

Facebook App tillgang
Klicka här för att förstora

Det vigtigste punkt her er synligheden af appen. Med dette punkt kan du bestemme, hvilke persongrupper der kan se på Facebook, at du bruger denne app. Den sikreste variant er her „Kun mig“.

I denne liste kan du for øvrigt se alle de oplysninger, som dating-appen ”suger ud af” din Facebook-konto.

Hvis du vil igen vil fjerne dating-appens adgang til din Facebook-konto, skal du klikke på X ved siden af navnet på appen. Hvis du klikker på ”Fjern”, sletter du adgangstilladelserne til appen via din Facebook-konto.

Facebook Apps radera
Klicka här för att förstora

Hvis du fjerner appen, kan den ikke registrere nye oplysninger via din Facebook-profil. Hvorvidt tidligere oplysninger stadig kan bruges internt, afhænger af udbyderen af dating-appen.

Trots alla dessa råd och säkerhetstips får du förstås inte förlora glädjen och intresset för dating. Genom vara mer uppmärksam och försiktigare vid hanteringen av dina känsliga personuppgifter kan du obekymrat flörta vidare.

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top