tillbaka

Datingtips

Allt om fake!  Vad du bör veta om fake kontaktannonser på dejtingsajter

Allt om fake!
Vad du bör veta om fake kontaktannonser på dejtingsajter

Dejtingsajter med kontaktannonser och kontaktförmedling är inte bara ett bra ställe att lära känna nya människor på; det är även ett mekka för skojare och olika slags profitörer, som lägger ut fake kontaktannonser på nätet för att lura oerfarna singlar.

En god nyhet: Efter att ha läst den här artikeln kommer du att vara ett proffs på att känna igen fake kontaktannonser inom bara några sekunder.

Vad menas förresten med fake? Låt oss säga så här: Fake kontaktannonser som ligger ute på en dejtingsajt existerar inte i verkligheten, trots att de beskrivs med text och foto. Det kan finnas två orsaker:

  • 1. Personen på dejtingsajten beskriver sig själv medvetet falskt och är inte intresserad av seriös kontaktförmedling.
  • 2. Personen som framställs på sajten med kontaktannonser existerar inte.

Så ligger det till i teorin. Nu ska vi ta en titt på hur det ser ut i praktiken:

I den här artikeln beskriver vi typiska exempel på fake kontaktannonser, vem som kan drabbas av dem, vem som ligger bakom dem, vad dejtingsajter och kontaktförmedling sajter gör för att förhindra fake kontaktannonser och naturligtvis hur du kan lära dig att känna igen dem.

Om du inte är en gammal räv som vet allt om kontaktannonser och kontaktförmedling, bör du läsa igenom detta noga! Det kommer att hjälpa dig mycket! För de som är för lata för att läsa eller har ont om tid har vi ställt samman de viktigaste punkterna:

  • Fake profiler finns oftast på dejtingsajter med kontaktannonser och kontaktförmedling som inte kostar något.
  • Professionella fake kontaktannonser som har lagts ut av profitörer och skojare, riktar sig enbart till män. Se alltså upp, när du bara kan kontakta kvinnor via dyra SMS- eller betalnummer (0900...)
  • Kvinnor måste ”bara” se till att passa sig för oärliga män (”Jag är verkligen singel!”).

Kontaktannonser Fake 1:
En äkta singel fuskar lite med detaljerna

Fuskar vi inte alla litegrann, när vi ska beskriva oss själva i kontaktannonser? Men medvetna “stora lögner“ är att gå för långt! Var går gränsen?

 

  • Mulliga Maria med sin stora rumpa anger: Figurtyp normal
  • Mickes “sportbil“ är en nergången VW Lupo
  • Känsliga Karin beskriver sig själv som “balanserad“ och “tolerant“
  • Roger är ute efter snedsprång och surfar därför omkring som “singel“

 

Förekomst:

Vi räknar med att det har fifflats med omkring 10-20% av alla kontaktannonser.

Vem gör det?

Enligt vår erfarenhet är det främst män som medvetet lägger ut kontaktannonser med en fake beskrivning av sig själva, för att verka mer intressanta. Dumt bara, att oärligheterna kommer fram redan vid första träffen...

Finns var?

Överallt!

Tillvägagångssätt hos bra dejtingsajter:

För sajter med kontaktannonser är det naturligtvis omöjligt att veta hur Marias rumpa ser ut. Men medlemmar som medvetet ljuger kan rapporteras till sajtens kundservice, för att därefter bli uteslutna. På så sätt kan iallafall andra medlemmar skyddas för framtiden.

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

Normalt sunt förnuft, som du (förhoppningsvis!) har lärt dig att använda i verkliga livet, räcker långt. För övrigt gäller: Be om fler foton innan första träffen, prata i telefon innan ni ses, lär känna varandra bättre. Ytliga lögnare, som egentligen inte bryr sig, tappar då snabbt lusten.

Kontaktannonser Fake 2:
Prostituerade på jakt efter kunder

Lena har MYCKET erotiska bilder i sin profil. Hon hoppar även snabbt i säng med första bästa man. Dock inte privat, utan mot kontanter. Men detta märker män ofta först vid andra anblicken...

Förekomst:

Sällan

Vem gör det?

Prostituerade, som har upptäckt fördelen med internet.

Finns var?

Nästan uteslutande på rena sexdating portaler med sexuella kontaktannonser.

Tillvägagångssätt hos bra dejtingsajter:

Beroende på företagets filosofi kommer sådana kontaktannonser att tas bort eller att markeras som fake.

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

Punkt 1: Fotografier som inte ens din nymfoman till granne skulle lägga ut. Punkt 2: Klassiska formuleringar, som "uttråkad, alltid k*t hemmafru vill tjäna fickpengar" eller "hot kvinnlig student, som oroar sig för om studiebidraget räcker"

Kontaktannonser Fake 3:
Anders utger sig som Anna

En manlig skojare skapar kvinnliga kontaktannonser för att testa vilka som tar kontakt.

Förekomst:

Tidigare populärt bland män, numera sällan

Vem gör det?

Manliga skojare, som vill driva med andra män

Finns var?

På gratisportaler med kontaktannonser och single chat

Tillvägagångssätt hos bra dejtingsajter:

Runt 80% av dessa fake kontaktannonser är så amatörmässigt gjorda att de inte ens kommer igenom kontrollen hos dejtingsajterna. I osäkra fall, kontrollerar sajten identiteten och kräver ibland till och med en kopia av ID-kortet.

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

Kombinationen av ett otroligt modellfoto (ofta även av kändisar!) med en text helt utan stil borde verka misstänksam...

Kontaktannonser Fake 4:
Män som inte vill betala

Män, som skapar både manliga och kvinnliga kontaktannonser. Eftersom de som män inte kan kontakta kvinnor utan att först betala, tar de istället kontakt via kvinnliga kontaktannonser: ”Hej Pia, jag är egentligen inte anna0815 utan anders 0815...”

Den här typen av fake kontaktannonser förargar inte bara singlar, utan även dejtingsajterna. (Och förresten, informationen ovan är inte tänkt som ett tips ;-) )

Förekomst:

Sällan

Vem gör det?

Män som inte vill betala

Finns var?

På dejtingsajter med kontaktannonser där det är gratis för kvinnor, och män måste betala för att ta kontakt.

Tillvägagångssätt hos bra dejtingsajter:

Dessa fake medlemmar utesluts omedelbart! Och om det fortsätter att upprepas ändrar dejtingsajterna till slut på hela systemet, så att kvinnor bara kan kontakta män gratis; och inte andra kvinnor.

 

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

Antagligen upptäcker du inte ens dessa fake kontaktannonser, då den tillhörande kvinnoprofilen som regel inte har något foto och bara innehåller skräptext.

Kontaktannonser Fake 5:
Kontaktannonser används som reklam

Den här formen av fake kontaktannonser är just nu den i särklass mest utbredda fake formen och kan jämföras med de skräpmeddelanden som du får till din e-postadress varje dag: Profitörer missbrukar kontaktannonser som plattformer för sin reklam, genom att skapa en massa kvinnliga kontaktannonser och sedan skicka mängder av fake meddelanden med reklam, till tusentals män.

Förekomst:

Mycket vanligt – en riktig plåga!

Vem gör det?

Oseriösa firmor, som på det här viset försöker lura män

Finns var?

Nästan uteslutande på dejtingsajter med kontaktannonser, som är gratis för kvinnor

Tillvägagångssätt hos bra dejtingsajter:

De skriver i det finstilta: “Den som missbrukar vår plattform för egen reklam får betala 10 000 € i straffavgift!“ och stämmer alla som de själva upptäcker eller som rapporteras av irriterade medlemmar. Bra dejtingsajter kontrollerar även automatiskt alla profiler och meddelanden som innehåller misstänksamma fraser som “SMS“, “0900“ eller länkar.

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

“Helt normala“ kvinnor bara väntar på att lära känna dig, men inte som normalt via e-post, utan genom andra och dyrare kommunikationsmetoder. Det finns tre klassiker:

“Hej, jag heter Anna och tycker du är intressant. Jag är så dålig på datorer; skicka hellre ett SMS till 444444 och skriv ANNA.“

“Jag litar inte på att internet är säkert, ring mig istället på telefonnummer 0900-123456 och fråga efter Anna.“

“Jag är inte här så ofta; tycker att www.xyz.de är mycket bättre och där har jag även lagt ut sexiga foton på mig själv.”

Meddelanden som dessa bör du vidarebefordra till papperskorgen direkt!

Kontaktannonser Fake 6:
Mindre dejtingsajter skapar egna fake kontaktannonser

En frustrerad programmerare retar sig på att hans nya fantastiska dejtingsajt med kontaktannonser bara har 17 medlemmar. För att ändra på detta skapar han helt enkelt ett par fake kontaktannonser.

Förekomst:

Sällan

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

Hela dejtingsajten ger optiskt och tekniskt ett dåligt och slafsigt intryck. Trots detta ser många kvinnoprofiler p otroligt bra ut och nästan alla kommer från större städer...

Kontaktannonser Fake 7: 
Det allra värsta lurendrejeriet: Animatörer

Portalen är professionellt uppstilad och profilerna i sajtens kontaktannonser är för vackra för att vara sanna. Och den som vill ta kontakt med någon av damerna, kan endast göra det via SMS (som kostar 50 kr) – så fungerar det helt enkelt här.

Men: Damerna är inga damer. De spelas av animatörer som sitter på ett kontor och livnär sig på fake kontaktannonser.

Förekomst:

Nästan alla SMS-dejtingsajter!

Vem gör det?

Samma företag som nattetid gör TV-reklam för “Direktkontakt med singlar i ditt område!”. De anser: Varför betala för dyr TV-reklam? Det blir billigare att starta upp en egen SMS-dejtingsajt!

Finns var?

Nästan alla SMS-dejtingsajter som finns på nätet.

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

För det första: Håll fingrarna borta från dejtingsajter på nätet, där den första kontakten endast är möjlig via SMS. Fråga dig själv, varför man inte helt enkelt kan ta kontakt via e-post och chat.

För det andra: Läs igenom anmälningsvillkoren (det finstilta)! Där står det nämligen någonstans under paragraf 17: “Användaren är medveten om att animatörer används, vilka växelvis kan utge sig för att vara män eller kvinnor." Därmed är operatörerna rättsligt skyddade och du har ingen möjligt att få de 1196,94 kr som du har betalat returnerade.

Kontaktannonser Fake 8:
Kvinnor, som är ute efter dina pengar

Speciellt den östeuropeiska kvinnovärlden är duktig på att fuska sig in på de svenska dejtingsajterna med fake kontaktannonser, för att först få män att förälska sig i dem och sedan utnyttja deras goda hjärtan.

Förekomst:

Inte så sällan som du tror!

Så upptäcker du falska kontaktannonser:

Kvinnor som dessa kommer snart till saken; senast i det tredje e-postmeddelandet kan du som regel läsa: "You are so beautiful, please send money for ticket. I visit you!"

Alla dessa avskräckande exempel har inte tagits fram för att ta bort ditt intresse för Nätdejting, kontaktförmedling och kontaktannonser; utan snarare för att göra dig mer medveten.

Tänk på: Med lite rutin, kommer din hjärna snart själv att automatiskt upptäcka fake profiler bland seriösa kontaktannonser och att helt enkelt sortera bort dem.

Du kan då istället koncentrera dig på det som är verkligt viktigt: Nämligen att lära känna spännande nya människor och kanske till och med finna din egen Mr. eller Ms. Right!

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top