tillbaka

Datingtips

Hur kan vi skydda oss mot datastöld på nätet och vid Online Dating?

Man köper en bil och får betala för en buss.
Hur kan vi skydda oss mot datastöld på nätet och vid Online Dating?

Vi håller med om att detta exempel låter heltokigt, men tyvärr är det inte orimligt. Vi låter oss ofta lockas till att köpa något på nätet, även om säljaren inte alltid verkar pålitlig; eller så loggar vi in på en Online Dating site även om den inte direkt tilltalar oss, men vi är nyfikna och i slutändan tror vi alla att vi inte skulle kunna luras av bedragare, eller hur? Men baserat på vår bedömning, så tar vi ofta mycket större risker än vad vi inser.

Vi uppger våra personliga uppgifter vid alla förfaranden på nätet, och dessa kan under omständigheter faktiskt missbrukas. Datastöld är därför inte en enskild händelse, utan kan hända vem som helst av oss om vi inte är försiktiga, så det är särskilt viktigt att du skyddar dig själv och dina data på ett lämpligt sätt. Vi har sammanställt några allmänna tips som visar vad du bör tänka på när du surfar på nätet.

Hur skyddar vi våra personliga uppgifter på nätet?

Föreställ dig följande scenario: du vill inleda en relation och letar efter en lämplig partner. Du går genom staden, och upptäcker en man eller kvinna som du verkligen gillar. Du bär dessutom en namnskylt på jackan så att han/hon inte ska missa det, och använder en megafon så att du kan skrika i personens öra att du gärna vill dejta honom/henne. Helt garanterat håller ingen av oss på sådär, men på nätet (och särskilt vid Online Dating!) fungerar det lite annorlunda; eftersom vi där inte kan presentera oss med ett handslag, utan allt sker via den data vi uppger för att identifiera oss som kunder. Därför är vårt första tips:

1. Använd en separat e-postadress och säkra lösenord!

Naturligtvis är det numera standard att webbsidor krypteras, så snart känsliga uppgifter (namn, adress, bankuppgifter, etc.) kommer med i bilden. Men om du vill vara helt anonym, så bör du registrera dig för en extra e-postadress som du bara använder för dina aktiviteter på nätet - och som varken innehåller ditt för- eller efternamn. Denna är särskilt användbar om du inte vill bli igenkänd av en tredje person, till exempel om du loggar in på en otrohetssajt och inte vill bli upptäckt av kollegorna, chefen eller din äkta hälft. Se dessutom till att lösenordet inte är lätt att tyda. Använd inte namnet på en familjemedlem eller ett husdjur, utan istället en kombination av siffror och bokstäver i en vild blandning. Glöm inte att ha detta i åtanke. ;-)

2. Se till att din tekniska utrustning är uppdaterad!

Det kanske kan tyckas vara onödigt för en och annan, men regelbundna uppdateringar lönar sig! Annars kan det faktiskt hända att virus infekterar din dator och att andra på detta sätt får tillgång till dina personliga uppgifter. Detsamma gäller för din smartphone och surfplatta.

3. Kontrollera att sajten använder sig av vanligt förekommande betalningsmedel och läs igenom Användarvillkoren!

Vilket vi redan har nämnt, är det i dagsläget normalt att webbplatserna krypterar känsliga data. Detta gäller även för betalningstransaktioner. Om du även vill vara anonym med detta, måste du hålla ögonen öppna för andra betalningsalternativ. Å ena sidan finns de så kallade förbetalda kreditkorten (prepaid) som du kan beställa på nätet och ladda med önskat belopp. Å andra sidan finns det också kreditinstitut som krypterar dina data så att du, när du loggar in med ditt användarnamn, kan välja lämpligt betalningsform och betala. Säljaren får då endast ett transaktionsnummer. Samma sak händer om du betalar via PayPal. Men där använder du ditt bankkonto istället för ett kreditkort.

Tänk på att du, innan avtalet sluts; t.ex. om du väljer ett premiummedlemskap på en Online Dating portal, bör läsa igenom all viktig infomation i operatörens Användarvillkor. Där hittar du allt du behöver veta om betalning, dataskydd och ångerrätt, och du kan även bestämma dig för att inte fullfölja beställningen om du tycker att hanteringen av dina data inte verkar vara tillräckligt professionell.

4. Var uppmärksam när du håller på med Online Dating, för att skydda dig från bedragare!

Inte bara i butikerna online, utan också på Online Dating site, kan du faktiskt dölja din identitet helt. Vi rekommenderar därför våra tips 1-3! Det kan dock ibland även vara viktigt att dina foton är anonyma, och det gör du genom att göra dina profilbilder suddiga. Vissa portaler erbjuder sina användare att verktyg för bildredigering. Om du har krypterat dina bilder helt och bara du själv känner till deras verkliga identitet, då gör du livet svårt för “scammers“.

Scammers är svindlare som håller utkik efter potentiella investerare, säväl på nätet som i verkliga livet. För detta använder de sig av en enkel princip. De försöker först bygga upp en god kontakt med varje "offer", så att ett visst förtroende uppstår. Mestadels låtsas de vara förälskade i offren. Därefter hittar de på en förevändning för att få låna en summa pengar, eller försenar betalningen av något de är skyldiga dig att betala för.
I slutändan är det pengar som går förlorade och ångern blir då stor; samtidigt som du enkelt kan skydda dig genom att inte lova folk pengar eller tjänster; människor som du inte har träffat tidigare och inte känt en längre tid. Vare sig det är på nätet eller i vardagen, så är det lättare att avbryta en tvivelaktig kontakt än att få tillbaka dina surt förvärvade pengar.

Vår slutsats...

Nu vet du, att du med lite ansträngning kan skydda din identitet på nätet, men om du ändå misstänker att dina data har missbrukats, kan du få information om ytterligare åtgärder hos CNIL. Denna institution kan under en rättegång också kräva sanktioner mot "datatjuvar" och skydda dina rättigheter som konsument. Men trots alla åtgärder och alternativ, finns det inga garantier för att du kommer att skonas från bedragare eller hackare – lika lite som en cyklist kan lova att inte falla av sadeln.

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top