tillbaka

Datingtips

Nätdejtingtrender 2012: Från dejtingsajt till sexträff

Nätdejtingtrender 2012:
Från dejtingsajt till sexträff - vad kan du förvänta dig av det nya året?

Nätdejtingportalerna har vuxit upp. Men bland de stora operatörerna kan man märka en något nervös - eller ska vi kanske hellre kalla det: kreativ rastlöshet.

Under 2012 kan singlar definitivt förvänta sig spännande nyheter, som vi berättar om här nedan.

Antalet användare på dejtingsajter har sedan 2006 hållit sig mer eller mindre konstant (cirka 3 miljoner per månad, plus 1,2 miljoner erotikdejtare) och 2011 kunde man dra slutsatsen: Tillväxten har nått sin kulmen, nu gäller det att komma på något nytt. Några världsomskakande nyheter blev det dock inte under året som gick – det har operatörerna sparat för 2012, eftersom pressen på att differentiera sig från konkurrenterna inom nätdejtingindustrin och att fascinera singlarna har ökat betydligt.

Med tanke på vad som har skett internationellt under 2011 - och då särskilt i USA – när det gäller nya nätdejtingtjänster på marknaden och de stora operatörernas marknadsföringstaktik, kan man se tydliga impulser som förväntas påverka den svenska dejtingindustrin under 2012:

1. Nätdejtingtrend 2012:
Första mötet sker snabbare – och blir bättre

Studier visar: Singlar har i flera år klagat på att det första mötet med en internetkontakt i 7 av 10 fall är en total flopp. Problemet är vanligtvis den relativt långa tid som går innan den första live-dejten och de överdrivna förväntningar som ofta har byggts upp. Och sedan visar det sig även ofta ligga världar mellan profilfotot och dejtingpartnerns utseende i verkligheten - en katastrof för båda parter!

Strängt taget är det två nätdejtingtrender, eller rättare sagt mottrender man bör hålla ögonen på, som kommer att öka i betydelse under 2012:
Snabbare möten och mer webbkamera/videotelefoni
Singlar är numera å ena sidan (vår dejtingguide verkar äntligen ha gett resultat...) mer handlingskraftiga och snabbare beredda att träffas för ett första möte face-to-face, för att se om online- och offlineversionen av internetkontakten verkligen är identisk.

USA och Storbritannien har hittills visat vägen, men nu tar singlarna här i landet efter och använder sig allt oftare av webbkamera eller föreslår att man pratar på Skype för en första kontakt. Detta tycker vi borde få många dejtingsajter att utöka sina flirtfunktioner med möjligheten att lära känna varandra på live-chat!

Bättre kontaktförslag från operatörerna

Den som söker efter "ickerökande kvinnliga akademiker med normalfigur, 30-40 år” på de stora nätdejtingsajterna i Stockholm, får ett par tusen träffar. Och sedan? De flesta singlar blir då lite överväldigade och bläddrar vilt runt bland profilerna.

Några första bra tillvägagångssätt för att förbättra nätdejtingen finns det redan: Populära sajter för kontaktannnonser, som match.com och dess syster i Europa (Meetic), visar numera varje medlem 5-6 medlemsprofiler med passande partners dagligen ("Daily5"), som passar in på deras sökmönster och som skulle kunna vara intressanta. Numera analyserar operatörerna även sina medlemmars "beteende" på portalen. (Hur många e-postmeddelanden utväxlas med ett kontaktförslag? Vilka kontaktförslag får ett bra bemötande?). Utifrån dessa analyser, lyckades match.com i USA under 2011 att efter bara en kort tid med de "Daily5" dubblera antalet e-postdialoger mellan singlar.

2. Nätdejtingtrend 2012:
Raffinerade priskampanjer ger dig möjlighet...

...att testa och använda sajter gratis! Lockande och tidsbegränsade gratiserbjudanden har alltid varit ett sätt att vinna nya kunder. Tänk bara på snabbmatskedjan McDonalds: När de började med sina billiga specialerbjudanden, kraxades det vitt och brett om en nära förestående konkurs. Och? Hamburgerkedjan finns ännu.

Denna modell har nu också dejtingbranschens stora i USA tagit efter: Nätdejtingportaler vet av erfarenhet att den första helgen i januari är den allra bästa. Singlarna är då fulla av goda avsikter för det nya året och beredda att betala för dejtingsajter. USA:s marknadsledande dejtingsajt eHarmony erbjöd singlar att under just den helgen testa ALLT HELT GRATIS. Och kunde sedan glädja sig, eftersom ett stort antal singlar som förmodligen aldrig skulle ha köpt ett premium-medlemskap nu har blivit beroende av eHarmony;-)

Europa ligger visserligen lite efter dejtinglandet USA, men hinner allt mer ikapp: Så den som håller ögonen öppna under 2012, kommer att kunna testa de bästa portalerna gratis!

3. Nätdejtingtrend 2012:
Det blir mer mobilt

Vi får inte heller glömma den löpande trenden mobildejting, som hade sitt ursprung i gayscenens sexkontakt-dejting (Grindr.com med sina över 2 miljoner användare kan inte längre användas online, utan BARA med mobilen!), men som nu inte bara används inom den heterosexuella erotikdejtingscenen (MyDirtyMobile), utan också på dejtingsajter för kontaktannonser och helt harmlösa flirtportaler.

Hittills har de stora nätdejtingsajternas apps fått katastrofala recensioner av app-stores ("kraschar alltid!"), men de nya versionerna 2012 kommer utan tvekan att lösa detta!

4. Nätdejtingtrender 2012:
Det blir mer erotiskt

Snedsprångsagenturen Ashley Madisons okonventionella tyska marknadsföringskampanj, som hänger ut bilder på otrogna amerikanska och tyska politiker med texten ”de borde ha testat Ashley Madison istället” - har haft den fina biverkningen att erotiksajten för snedsprång idag är på allas läppar.

Hela erotiksegmentet inom nätdejting fortsätter att utvecklas och differentieras – vid sidan av den växande marknaden för Casual Dating-portaler för sporadiska affärer och äventyr, lyckades framför allt Cougar Dating under mottot "mogen kvinna och smart unga kille" att få mycket mediabevakning: Demi Moore och Ashton Kutcher, och Madonna med sina toyboys drog till sig uppmärksamhet förra året. Även här räknar vi under 2012 med ytterligare "avdramatisering av VIP-begreppet" och en önskvärd utveckling med ökad acceptans.

Nätdejtingtrender 2012:
Slutsats

Gratiserbjudanden för nya medlemmar, bättre kontaktförslag, mer coola första träffar - vad vill du mer?

Se till att inte missa nätdejting 2012!

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top