tillbaka

Datingtips

Läs det finstilta! Se upp för dejtingsajter med tvivelaktiga medlemsvillkor!

Läs det finstilta!
Se upp för dejtingsajter med tvivelaktiga medlemsvillkor!

Ett viktigt kriterium när vi gör våra tester, är hur ärligt olika dejtingsajter har formulerat sina medlemsvillkor. Oseriösa medlemsavtal har hos oss ibland även lett till nedvärdering av sajter.

I den här artikeln gör vi er uppmärksamma på ett par speciellt fräcka exempel.

När du anmäler dig hos en av de dejtingsajter som finns, för att bli medlem och börja flirta, uppstår alltid ett avtal mellan dig och dejtingsajten, där rättigheter och skyldigheter för båda parter regleras. Det är irrelevant om sajten erbjuder sina tjänster gratis eller tar en medlemsavgift.

Detaljerna i detta avtal regleras i medlemsvillkoren, som du måste acceptera för att kunna anmäla dig. Vissa dejtingsajter tillskriver sig därmed oförskämda rättigheter – och räknar med att de flesta singlar inte läser igenom eller inte riktigt förstår det finstilta.

Vi visar här några typiska formuleringar som är till din nackdel och ber dig att kontrollera medlemsvillkoren noga, innan du anmäler dig nästa gång!

Förresten: I våra tester av olika dejtingsajter, finner du endast firmor vars medlemsvillkor vi har kontrollerat!

 

Se upp för dejtingsajter med tvivelaktiga medlemsvillkor!
Exempel 1: Dejtingsajter med falska medlemmar

Vissa dejtingsajter tjänar sina pengar på att deras medlemmar lär känna varandra genom dyra premium SMS. För att öka sin omsättning, anställs studenter och hemmafruar, som från ett kontor och under falskt namn flirtar med "normala" medlemmar dygnet runt.

För att det ska vara juridiskt korrekt, har de till och med nämnt det i det finstilta någonstans:

"Som normalt förekommande bland dejtingsajter på internet, använder sig också den här firman utav animatörer som skriver och svarar på annonser, för att öka populariteten på dejtingsajten."

Sammanfattning: När du lär känna någon genom en av dessa dejtingsajter, kan du inte veta om det handlar om en äkta person eller om en falsk kontakt, som "den här firman" anställt. Skänk då hellre dina pengar till SOS-barnbyar!

Och här har vi ett ännu bättre exempel på dejtingsajter med animatörer nämnda i medlemsvillkoren:

"På den här chat sidan har XYZ AB satt in animatörer, som kan hålla dialoger under olika namn. Dessa blir inte speciellt markerade i systemet. En dialogpartner kan alltså vara en av dessa kontaktpersoner, som befinner sig i systemet under falsk identitet."

 

Se upp för dejtingsajter med tvivelaktiga medlemsvillkor!
Exempel 2: Abonnemang, som döljer sig i det finstilta

Sedan 2005 spökar vissa särskilt smarta oseriösa företag på nätet, som vid första anblicken erbjuder sina tjänster helt gratis, t.ex. med tester som "Hur länge kommer jag att leva?", "Vad betyder mitt förnamn?" och även ett par tvivelaktiga falska dejtingsajter.

Att bli medlem kan bli en dyr affär, även om det står: "en månad gratis!", eftersom man i det i det finstilta vill lura på dig ett dolt abonnemang:

"För att förhindra missbruk och medvetet falska uppgifter, kommer din IP-adress 84.148.243.159 att sparas när du anmäler dig. Med den här adressen är du via din leverantör: p5494F39F.dip.t-dialin.net identifierbar. Genom att klicka på "Bli medlem" ger jag xyz.se i uppdrag att ge mig tillgång till xyz.se-databanken. Det unika priset för att få tillgång till vår databank under 24 månader är 108 SEK per månad, som på förhand kommer att dras från ert konto. Den första månaden kommer inte att faktureras."

Sammanfattning: Redan imorgon kommer du att vara 23 x 108 SEK = 2484 SEK fattigare. Det med din IP-adress använder de för att skrämma dig. De här typerna har en advokat, som utan pardon kommer att driva in fordringarna.

Men: Rättsväsendet utvärderade i det förflutna sådant som så kallade "ogiltiga oväntade klausuler". Skulle du komma i en liknande situation med en av dessa dejtingsajter, skriver du: "Jag betalar inte ett öre och ser fram emot att träffas i rätten, bedragare."

 

Se upp för dejtingsajter med tvivelaktiga medlemsvillkor!
Exempel 3: Hantering av personuppgifter

De dejtingsajter du anmält dig på vet naturligtvis en hel del om dig, t.ex. din e-postadress, din ålder, din utbildning, eventuellt dina intressen och kanske till och med din inkomst.

En respektfull hantering av dessa uppgifter är egentligen självklar och delvis också föreskriven i lag.

Fram till för ungefär ett år sedan var det största problemet, att dejtingsajter specifikt sålde personuppgifter till reklambranschen – i vissa fall för upp till 11 SEK per e-postadress. Genom skärpning av straff för "skräppost" har vi den senaste tiden bara funnit ett fåtal enstaka dejtingsajter, som fortfarande delar med sig av personuppgifter.

Trots det skyddar sig vissa dejtingsajter med att ha följande text i sina medlemsvillkor:

"Deltagaren samtycker härmed till att dennes pseudonym (användarnamn), preferenser och sökprofil samt foto får sändas eller publiceras i en utav våra kooperationspartners tv-sändningar eller dagstidningar."

Sammanfattning: Vissa dejtingsajter tillåter sig att använda ditt foto i sin reklam.

Det kan alltså hända att du en dag slår upp tidningen eller sätter på tvn och ser dig själv med underskriften: "Flirtcowboy99 söker en partner hos oss!"

Det skulle vara kul att se dina vänners reaktion när de läser det...

Förresten: Ovanstående medlemsvillkor fann vi hos en partnerförmedling på internet som annonserar med att deras medlemmar förblir anonyma ;-)

 

Se upp för dejtingsajter med tvivelaktiga medlemsvillkor!
Exempel 4: Automatisk förnyelse av medlemskap

Vad händer egentligen, när du t.ex. under de sista tre månaderna varit medlem på en av dejtingsajterna för 183 SEK i månaden och ditt medlemskap löper ut?

En seriös dejtingsajt mailar dig ett par veckor innan och frågar om du vill förlänga ditt medlemskap eller inte. Om du inte svarar på det, räknas ditt medlemskap som avslutat.

På senare tid har det blivit en allt vanligare företeelse inom branschen, att medlemskapet automatiskt förnyas om du inte inom en viss tid trycker på en "Avsluta medlemskap"-knapp eller skickar in din skriftliga uppsägning. Dessa dejtingsajter hoppas därmed på att många medlemmar inte känner till eller har glömt uppsägningstiden. Då kan nämligen ytterligare avgifter dras in:

"Om ett avtal inte sägs upp senast 14 dagar innan den överenskomna perioden avslutas, förlänger det sig automatiskt enligt det hittills gällande avtalet."

Officiell förklaring: Det är det naturligaste i världen, som vid ett tidningsabonnemang. Visst, se bara till att skicka in din "uppsägning" till nästa möjliga tidpunkt, 2 minuter efter din "beställning", då glömmer du det inte.

I vår omfattande undersökning av de största av de dejtingsajter vi har testat, finner du en detaljerad beskrivning av hur ett medlemskap avslutas:

» Här kommer du till våra Testresultat!

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top