tillbaka

Datingtips

Ghosting, Benching & Co - Gamla kärleksfällor

Ghosting, Benching & Co:
Gamla kärleksfällor - nya termer

Inom nätdejting finns det nu moderna termer för gamla relationsproblem. För att du ska veta vad som gäller,  har vi sammanställt de viktigaste begreppen för kärlek och dejting i nutid.

En översikt av nätdejtingtermer:

Ghosting & Zombie-ing: Saknad och återuppstånden

Ghosting? Förr hade man förmodligen sagt: "Han/hon verkar ha gått upp i rök" eller är "puts väck". I klartext: när någon man har träffat på en eller flera dejter plötsligt är försvunnen.

Han/hon hör inte av sig, svarar inte på meddelanden och blockerar en på WhatsApp.

ghosting
Ghosting - Och plötsligt har din flirt försvunnit i tomma intet!

Det finns även en stegring av ghosting: zombie-ing. Efter att dejten verkar ha gått upp i rök, återkommer han/hon några veckor eller månader senare med ett: "Hej, hur är det?" via WhatsApp, Badoo eller någon annan dejtingapp och låtsas som om inget har hänt.

När man frågar om det plötsliga försvinnandet så får man ofta att höra: " Du, jag behövde bara tid för mig själv" eller "Det blev bara för mycket för mig". Och till ens kommentar "Jag trodde att något hemskt hänt dig!", så rycker han/hon bara på axlarna och byter ämne.

I vår tidsålder med dejtingappar är zombie-ing nu ett beteende som är mer norm än undantag. Vad du kan göra åt det? Ingenting. Förutom att dejta någon som inte har sådana nycker för sig.


Efter Ghosting kommer Haunting

Haunting är den engelska termen för att "förfölja någon". Men kallas det inte för stalking? Nej, eftersom haunting är ett steg  ifrån stalking  och inget brott.

Om man är utsatt för en "stalker" så vill man verkligen bara bli lämnad i fred. Han/hon borde sluta med sina trakasserier och försvinna ur ens liv.

haunting
Haunting: Ingen kommunikation - men det du postar på Instagram får likes.

När det gäller "haunting" ser det annorlunda ut. Vid dejtingfenomenet haunting är det nämligen så här: Han/hon som bara försvann och inte längre svarar på några mail eller andra kontaktförsök (Ghosting) fortsätter dock att gilla inlägg på Instagram, Facebook osv. från den som övergavs.

Känslomässigt känns det svårt när någon verkar ha gått upp i rök och inte längre syns till, men när personen ständigt påminner om sin existens fast han/hon uppenbarligen inte vill ha en som partner.


Submarining

Vid submarining beter sig dejtingpartnern som en ubåt. Personen försvinner (utan någon uppenbar anledning) - och återkommer plötsligt efter att han /hon har bedrivit "ghosting" i dagar eller veckor.

Även i fråga om submarining väntar man i de flesta fall förgäves på en ursäkt eller förklaring för beteendet. Men han eller hon låtsas bara som om man sågs dagen före eller några timmar tidigare.


Mooning

Mooning är varianten för alla som tycker att ghosting är ansträngande, genom att passivt visa någon att de inte längre är intresserade av honom eller henne.
Vid Mooning ställer du helt enkelt in "stör ej"-funktionen på din smartphone och markerar för vem meddelanden och samtal ska stängas av. Mooning är därmed lite "mjukare" än att direkt blockera någon.

Termen Mooning kommer från "stör ej"-funktionen på iPhone, som visas som en liten månskära.


Benching: Att hålla någon på sparlåga

Singel-coachen Eric Hegmann har med en enda mening beskrivit Benching perfekt:

Du är inte en prioritet, bara ett alternativ.

Det säger allt. Här försöker någon "hålla dig på sparlåga" och hör av sig med jämna mellanrum för att se om du fortfarande är tillgänglig som ett alternativ.

benching
Benching: Att hålla någon "på sträckbänken".

Om man har träffats på en dejtingsajt, kan det i sämsta fall vara så att ni aldrig har setts i verkligheten. Och medan den väntande parten fortfarande hoppas på en första dejt, har den andra  redan påbörjat dejt nummer 5.


Gaslighting: Manipulation till vansinne

Gaslighting är ett allvarligt tema. Här handlar det inte bara om relationsproblem, utan om ett allvarligt hot mot offret.

Gaslighting handlar om psykiskt misshandel. Gärningsmannen försöker få full kontroll över sitt offer. Han/hon lyckas med detta, genom att vända på allt offret säger. Samtidigt manipuleras känslor och uppfattning tills offret börjar ifrågasätta verkligheten och sig själv.

Framför allt kan förhållanden som är baserade på lojalitet och hierarki övergå i gaslighting. Vilket även, utöver parrelationer, kan hända på jobbet eller inom familjen.

Termen gaslighting hänvisar till ett teaterstycke som heter "Gas Light" (gasljus) av Patrick Hamilton. I detta stycke presenteras gaslighting i sin renaste form. Här är ett litet utdrag ur texten:

Bella: Att förnedra mig så... Jack! Hur kan du - - -

Jack: Du är själv orsaken, mitt barn. Du är hemmafru, alltså är det upp till dig att ge order. Om du inte fullföljer den uppgiften, tja …

Bella: Det handlar inte om det, Jack.

Jack: Vad handlar det då om, kära Bella?

Bella kämpar argt med tårarna: Hur kan du ens förminska mig så inför flickan (…).Märker du inte hur du förödmjukar mig? (…)

Jack: När allt kommer omkring handlar det om ditt system, att behandla tjänstefolk som om de vore jämställda. Jag ville bara visa dig, vad det kan resultera i. (…)

Bella: Jag ser det Jack, jag ser det varje (...) dag. I början skrattade hon bakom ryggen på mig –

Jack skarpt: Bakom din rygg - jag tror knappast att du kan ha sett det. Om du inte har ögon i nacken vill säga? Där ser du hur oklara - jag skulle nästan vilja säga: hur förvirrade dina tankar är. (…) Snälla, sluta nu.


Stashing

Man är i ett nytt förhållande - det är bara det att att din partner verkar vilja vara lite hemlig om relationen. Detta visas genom att han/hon håller vänner eller släktingar för sig själv och inte verkar vilja ändra sin status på Facebook. Trots att du har tagit med honom/henne till dina föräldrar tre gånger och att din nya partner redan varit ute ett par gånger med dina vänner.

Så medan du är officiell med relationen håller han/hon ännu allt väldigt hemligt. Kanske är den nya partnern bara lite mer reserverad än dig. Kanske utvecklar det sig till ett ghosting-fall inom kort. I nuläget bedriver den nya flamman stashing. Han/hon "döljer" eller undanhåller sin relationsstatus.


Catch & release

Tidigare förekom catch&release-fenomenet helt enkelt som en så kallad "on-off-relation". Ena stunden ihop och nästa stund isär och sedan åter ihop och så vidare.... Kanske på grund av ett mindre missförstånd eller någon annan småsak.


Breadcrumbing

Breadcrumbing –  att dela ut brödsmulor - innebär att man håller dejtingpartnern varm så länge som möjligt, genom att nätdejta tills det börjar bli allvar. För att sedan låta honom/henne falla som en het potatis.

Dejten vill bara putsa sitt ego en aning, för att få lite bekräftelse. Damtidningen Cosmopolitan uttryckte det på så sätt:

Man vill bara veta att man kan få den andra, att man är åtrådd och kan få komplimanger eller flirtiga meddelanden tillbaka.

Så om personen du träffat på nätet inte vill boka ett datum för en riktig dejt utan bara skriver flirtmeddelanden, skickar Instagram-foton eller någon söt liten emoj. Då kan det handla om breadcrumbing.


Cushioning

Cushioning – man dejtar någon, men utgår i från att det inte kommer att bli något. Så istället för att bara släppa det hela, dejtar man vidare. Men man flörtar och mailar också med andra personer på sajten. Så att man har nästa dejtingpartner på gång om det inte skulle fungera med den nuvarande.


Catfishing & Kittenfishing

Catfishing är så kallad fejkad nätdejting: Någon låtsas vara en icke existerande person och skapar med hjälp av stulna foton en falsk profil. Insiders i Tyskland rapporterar att det till och med finns de som skapar flera fejkprofiler och sedan låter dessa kommunicera med varandra. Så att de påhittade historierna verkar ännu mer trovärdiga inför det intet ont anande offret.

Kittenfishing är den lilla systern till Catfishing. Man skulle också kunna kalla det överdrift eller försköning: Då gör man sig ett par år yngre i dejtingprofilen eller visar foton som tagits 10 år tidigare. Även kroppsvikten och uttalandet "slank" stämmer ibland inte helt överens med verkligheten .


Slow fade

Slow fade (någon eller något försvinner ganska långsamt) är praktiskt taget den långsamma varianten av ghosting. Den andra personen är varken helt där eller helt borta - han eller hon blir mer och mer frånvarande.

slow fade
Slow fade: Den andra personen är inte lika intresserad.

Fyra tecken på att du kan ha med en slow-fade-relation att göra:

  • Han/hon svarar bara på meddelanden med lång fördröjning och utan orsak, och han/hon har tidigare alltid svarat mycket snabbare.
  • Typen av svar har också förändrats: korta svar, inget godmorgon på WhatsApp mer, i allmänhet färre detaljer från hans/hennes liv.
  • Han/hon tar inte längre initiativet eller föreslår planer för helgen eller andra aktiviteter och har helt eller delvis slutat att höra av sig. Allt utgår bara från en person.
  • Ointresse: Han/hon frågar inte längre hur dagen varit eller hur det är i största allmänhet. Det finns plötsligt en vägg där, som inte fanns tidigare. Vad som händer i den andres liv får man inte längre veta, man får nästan dra svaren ur personen.

Cuffing Season – finns det någon bland de som blivit över?

Det är höst och många singlar vill inte vara ensamma längre – särskilt inte med en ensam julafton framför sig, som ska spenderas i soffan framför TV:n.

Naturligtvis blir längtan efter en relation då extra stark. Dejting medför möjligheter - men också risker. Å ena sidan kan det vara så att man nu snabbare hittar en ny partner än på sommaren. För singlar är inte riktigt lika flirtiga och kräsna när sommaren är förbi.

cuffing season
Cuffing Season: Att snabbt hitta någon att mysa med under vintern.

Å andra sidan kan det naturligtvis också vara så att många tänker:

Tja, man kanske skulle försöka hitta någon bland de som blivit över efter sommaren. Det finns säkert också andra som inte vill vara ensamma under den kalla årstiden.

Och då väljer några den första bästa som som skulle kunna passa - åtminstone tills vintern (som inom dejtingen också kallas Cuffing Season/Drafting Season) är över.


Flowering

Din dejt ger dig alltid en liten gåva eller gör dig glad på andra sätt. Han/hon skänker dig full uppmärksamhet. Detta kallar man flowering.

Kärleksfulla småsaker som berör ens hjärta, gör ens dag och visar hur viktig man är för den andra personen. Äntligen ett positivt dejtingbegrepp :).

Hearting: När det är kärlek…

Hearting – en annan term som beskriver ett positivt dejtingfenomen. Dejten får en att känna sig som den viktigaste personen i världen. Man känner sig betydelsefull, säker och går som på moln. Man har verkligen fjärilar i magen. Hearting är "feelgood"-känslan för alla förälskade.


Bonnie-and-Clyde-ing

Förr hade man om par som beter sig som Bonny och Clyde sagt att de är ett dreamteam som kan gå genom eld och vatten tillsammans. I dag säger man Bonnie-and-Clyde-ing, och här är musikern JAY-Z väl inte helt oskyldig:

All I need in this life of sin is me and my girlfriend,
Down to ride till the very end it´s me and my girlfriend.


Backing: Ställer alltid upp

Man har en dejt eller är redan tillsammans med någon som håller en om ryggen. Som alltid finns där för en, lyssnar när man är stressad på grund av jobbet eller andra vardagliga problem.

Han eller hon finns där för att stötta och ta hand om dig. Detta är backing i sin renaste  form.


Golding

Den som upplever flowering kommer att reagera med golding. Om din dejt är så uppmärksam och kärleksfull, bör du visa din uppskattning.

golding
Golding! Att behandla flirten som en "dyrbar skatt".

Att visa att man värdesätter någon med guld är inte det som avses här, vilket gör att termen golding låter ganska fel - att visa uppskattning säger mer om vad det egentligen handlar om.


Draking

Många av oss har en vän som på något sätt alltid verkar misslyckas med dejting och ständigt tar chansen att sprida sin sorg, i form av melankoliska texter på Facebook & Co. Draking betyder att den övergivna sörjer sin senaste dejt eller relation med en stor portion självmedlidande.

I never had you, although I would be glad to. I'd probably go and tattoo your name on my heart.

Drama! Baby, drama! Tidigare skulle ett "draking-offer“ helt enkelt ha kallats  för en olyckskorp eller dramaqueen.

draking
Draking - Kärleksdrama för olycksfåglar.

Throwback- Dejting eller återupptäcka hur man gjorde förr

Det finns dock även de som värjer sig mot nätdejting och fortsätter i gamla spår för att lära känna en partner: genom att lämna adressen till någon i snabbköpet, gå på diskotek och dansa eller promenera i parken. Det här är naturligtvis de tuffaste av den gamla sortens dejtare ;).

Den mindre hårda varianten av throwback-dejting är att man faktiskt gör upp om en dejt via nätet, men utan smartphone och andra elektroniska enheter som kan distrahera. Att man har dem dämpade i fickan (eller hemma). Detta visar inte bara på ett allvarligt intresse, karaktär och intellekt - utan tyder också på ett gott uppförande.


Love Bombing: kärlek, krasch, hat

Dejten blev snabbt ett förhållande och man blir så översköljd av kärlek så att man knappt fattar vad som hänt. Relationen är extremt intensiv från början, man går som på moln. Men så kommer kraschen.

Om man vill ha lite distans för att man behöver tid för sig själv, har en annan åsikt eller önskan än partnern, så haglar det förebråelser. Den omedelbara konsekvensen är: tillbakadragande. Den nya partnern försöker uppfostra en. Lite som vid gaslighting vill han/hon skapa en viljelös partner som alltid fogar och anpassar sig.

Oönskat beteende straffas omedelbart med tillbakadragande. Men om man beter sig som partnern vill så fortsätter kärleksbombningen.

Psykologer varnar för love bombing i sin extrema form. Ett förhållandet som under längre tid pendlar mellan kärlek utan gränser och total kärlekskyla är inte bara dysfunktionellt utan också extremt skadligt psykiskt.


Bezness: En relation med semesterflirten

Bezness är ett sammansatt ord, skapat av orden för relation och affär.

Bezness avser främst en bekantskap på semestern som döljer bedrägliga avsikter. För det mesta är offren alltid desamma, enligt privatdetektiven Tamer Bakiner som anses vara expert på Bezness-bedragare:

En medelålders kvinna, olycklig, singel eller skild, reser utomlands. En charmig ung man bjuder ut henne och hon känner sig smickrad. Trots att han nästan kunde vara hennes son, så faller hon pladask i kärleksfällan.

Beznessern behöver naturligtvis ganska snart pengar av sin nya kärlek - och hon ger honom så mycket som möjligt, även om det är femsiffriga summor. De flesta kvinnor gör allt för sin nya kärlek.


Pigging – Män är svin!

Pigging är en riktigt grym dejtingtrend. Det handlar om att dejta den fulaste kvinnan man hittar, för att sedan göra slut på värsta tänkbara sätt.

Naturligtvis är det inte bara män som kan uppföra sig som svin - det finns även kvinnor som har använt pigging. Vilket många diskussionskommentarer visar på internet:

Kvinnor är ibland värre! ... Arroganta och så förälskade i sig själva att hela Kardashian-familjen skulle kunna abdikera...

Här kan dock en annan kommentators tankegång vara till hjälp för alla singlar:

Oavsett om det är man eller kvinna ... det visar på en mycket mycket dålig karaktär och någon som inte vet någonting om hur man ska ta vara på livet och slösar bort andras.


Tindstagramming

Tindstagramming är ett ord skapat av dejtingappen Tinder och fotoappen Instagram.

Tindstagramming är en ny nätdejtingtaktik där singlar som gillat någons profil på Tinder men inte har fått någon respons tillbaka, spårar upp och kontaktar vederbörande på Instagram.

Denna taktik är lite som stalking. “Jag letar upp den snygga killen eller den sexiga tjejen på andra sociala medier och skriver till henne/honom där. ”

Men som bekant är, att ett "nej" vid dejting inte förändras bara för att man har bytt plattform.

För alla som använder tindstagramming eller påverkas av det: stalking på Internet via Facebook & Co kan också vara ett brott i enskilda fall.


Flera av dessa fenomen har tusentals singlar redan använt - och också upplevt. Det tråkiga är: Att ingen är immun mot Ghosting, Benching & Co. Man kan bara hålla ögon och öron öppna och framför allt lyssna på sin magkänsla.

När det gäller nätdejting, ska man mest vara medveten om vilken plattform (kontaktförmedling, dejtingsajt osv.) man väljer för att träffa en partner.

Genom våra tester kan du få veta vilka nätdejtingerbjudanden som passar bäst för olika singlar, beroende på vilka avsikter man har.

Fler intressanta online dating tips och råd:

Alla online dating tips

Våra testsegrare:

C-Date Sverige

1.
C-Date Sverige

5Testresultat
ElitSinglar.se

2.
ElitSinglar.se

5Testresultat

Vem har skrivit det?

Margareta Lund
Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.

Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!

Top